Gąbki do naczyń i nie tylko
Myjki, gąbki i szczotki, czyli wszystkie przedmioty, których używamy do mycia naczyń, to wbrew pozorom nie najczystsze przedmioty w kuchni. Warto pamiętać, że tego typu nie są wieczne i należy je co jakiś czas wymieniać na nowe.
Z kolei kosz na śmieci powinien być myty przynajmniej raz w tygodniu. Brak dezynfekcji pojemnika na odpadki prowadzi do namnożenia się znajdujących się tam bakterii patogennych i pleśni. Oprócz profesjonalnych płynów, można stosować również wodę wymieszaną z octem. Zakwaszenie powierzchni utrudnia bowiem rozwój wielu szkodliwych mikroorganizmów, a do tego skutecznie usuwa brzydkie zapachy.
Wylewka kranu, spływ w zlewie, uchwyt lodówki - o tych miejscach w kuchni również często zapominamy lub nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to tam mnożą się bakterie. Warto więc raz w tygodniu wlać do odpływu trochę preparatu z chlorem, w jego roztworze namaczać sitko, a uchwyt i klamki przecierać antybakteryjną chusteczką.