Kuchenne zakamarki pełne zarazków

Polacy nie przestrzegają podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Mimo to 83 proc. jest przekonana, że szybciej zatruje się w restauracji niż we własnej kuchni - tak wynika z badania TNS Global przeprowadzonego na zlecenie Fundacji BOŚ. Polacy nie dbają o higienę w kuchni - 64 proc. respondentów nie myje lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Ponad połowa ankietowanych (51 proc.) przyznaje również, że odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa, a resztę - zawierającą m.in. komórki pleśni - zjada. Tymczasem pleśnie wytwarzają mikrotoksyny (np. patulinę), które uszkadzają wątrobę i nerki oraz mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Podstawowych zasad higieny brakuje też w przechowywaniu żywności oraz przygotowywaniu posiłków. Problemem są również najczęściej używane przedmioty, które są prawdziwym siedliskiem bakterii.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Pozornie czysta kuchnia

Obraz
© 123RF.COM

Polacy nie przestrzegają podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Mimo to 83 proc. jest przekonana, że szybciej zatruje się w restauracji niż we własnej kuchni - tak wynika z badania TNS Global przeprowadzonego na zlecenie Fundacji BOŚ. Polacy nie dbają o higienę w kuchni - 64 proc. respondentów nie myje lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Ponad połowa ankietowanych (51 proc.) przyznaje również, że odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa, a resztę - zawierającą m.in. komórki pleśni - zjada. Tymczasem pleśnie wytwarzają mikrotoksyny (np. patulinę), które uszkadzają wątrobę i nerki oraz mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Podstawowych zasad higieny brakuje też w przechowywaniu żywności oraz przygotowywaniu posiłków. Problemem są również najczęściej używane przedmioty, które są prawdziwym siedliskiem bakterii. Na co zwracać szczególną uwagę?

/ 6Deska do krojenia

Obraz
© 123RF.COM

Blisko połowa Polaków przyznaje, że kroi surowe mięso na tej samej desce co warzywa i inne produkty spożywane bez obróbki cieplnej. Tymczasem bakterie z surowego mięsa zostają nie tylko na desce, ale również na naszych dłoniach. Już 500 komórek bakterii Campylobacter jejuni, rozwijającej się w surowym mięsie drobiowym wystarczy, by wywołać ostrą biegunkę i gorączkę 40 st. C. Powikłaniem takiego zatrucia może być zapalenie opon mózgowych lub posocznica, a 500 komórek bakterii to bardzo mało - dla przykładu, w kubeczku jogurtu jest ich aż 150 milionów (i są to - na szczęście - dobre bakterie). W każdym domu powinny być różne deski do krojenia mięsa oraz innych produktów. Łatwym sposobem jest kupienie desek w różnych kolorach np. czerwonej do mięsa, niebieskiej do ryb, zielonej do warzyw.

/ 6Kuchenne ścierki i ręczniczki

Obraz
© 123RF.COM

Należy zwrócić uwagę również na wiszące w niemal każdej kuchni ściereczki i ręczniczki. Często służą one do kilku zadań - wycieramy w nie ręce, osuszamy nimi produkty spożywcze, a niekiedy przecieramy kuchenne blaty i zlewozmywak. Niestety dzięki takiemu postępowaniu stwarzamy idealne środowisko do rozwoju bakterii. Rozwiązanie jest oczywiście proste - wystarczy regularnie i często wymieniać te przedmioty (nie tylko piorąc, ale co jakiś czas kupując nowe), a także rozważyć stosowanie ręczników papierowych lub bardziej trwalszych bawełnianych.

/ 6Gąbki do naczyń i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Myjki, gąbki i szczotki, czyli wszystkie przedmioty, których używamy do mycia naczyń, to wbrew pozorom nie najczystsze przedmioty w kuchni. Warto pamiętać, że tego typu nie są wieczne i należy je co jakiś czas wymieniać na nowe.

Z kolei kosz na śmieci powinien być myty przynajmniej raz w tygodniu. Brak dezynfekcji pojemnika na odpadki prowadzi do namnożenia się znajdujących się tam bakterii patogennych i pleśni. Oprócz profesjonalnych płynów, można stosować również wodę wymieszaną z octem. Zakwaszenie powierzchni utrudnia bowiem rozwój wielu szkodliwych mikroorganizmów, a do tego skutecznie usuwa brzydkie zapachy.

Wylewka kranu, spływ w zlewie, uchwyt lodówki - o tych miejscach w kuchni również często zapominamy lub nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to tam mnożą się bakterie. Warto więc raz w tygodniu wlać do odpływu trochę preparatu z chlorem, w jego roztworze namaczać sitko, a uchwyt i klamki przecierać antybakteryjną chusteczką.

/ 6Podstawa to mycie rąk

Obraz

Aby niwelować niebezpieczeństwo, powinniśmy myć ręce nie tylko przed przygotowywaniem posiłku, ale również w jego trakcie np. po krojeniu surowego mięsa. Na dłoniach przenosimy bowiem jaja tasiemca i innych pasożytów, pałeczki Salmonelli, patogenne Escherichia coli, gronkowiec złocisty, czy rotawirusy. Według Światowej Organizacji Zdrowia aż 69 proc. zakażeń przewodu pokarmowego wynika z niemycia rąk i zarazków przenoszonych właśnie tą drogą. Zazwyczaj myjemy ręce zbyt szybko i niedokładnie. Tymczasem, żeby pozbyć się bakterii, powinniśmy szorować je mydłem lub detergentem przynajmniej przez 14 sekund.

/ 6Ostrożność poza domem

Obraz
© 123RF.COM

W kwestii higieny w miejscach publicznej powinniśmy zachować umiarkowane zaufanie. Wybierając się do restauracji warto zwrócić uwagę na stan jadłospisu. Obdarte, klejące lub poplamione menu nie świadczy najlepiej o czystości w lokalu. Należy mieć świadomość, że ten przedmiot, jak i książeczkę na rachunki i napiwki, dotyka każdego dnia kilkadziesiąt osób, które nie zawsze mają tak czyste dłonie, jak my. W takich sytuacjach przyda się np. mokry ręczniczek podawany w niektórych restauracjach przed konsumpcją lub mały płyn antybakteryjny.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce