Kuchenne zakamarki pełne zarazków

Polacy nie przestrzegają podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Mimo to 83 proc. jest przekonana, że szybciej zatruje się w restauracji niż we własnej kuchni - tak wynika z badania TNS Global przeprowadzonego na zlecenie Fundacji BOŚ. Polacy nie dbają o higienę w kuchni - 64 proc. respondentów nie myje lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Ponad połowa ankietowanych (51 proc.) przyznaje również, że odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa, a resztę - zawierającą m.in. komórki pleśni - zjada. Tymczasem pleśnie wytwarzają mikrotoksyny (np. patulinę), które uszkadzają wątrobę i nerki oraz mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Podstawowych zasad higieny brakuje też w przechowywaniu żywności oraz przygotowywaniu posiłków. Problemem są również najczęściej używane przedmioty, które są prawdziwym siedliskiem bakterii.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Pozornie czysta kuchnia

Obraz
© 123RF.COM

Polacy nie przestrzegają podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Mimo to 83 proc. jest przekonana, że szybciej zatruje się w restauracji niż we własnej kuchni - tak wynika z badania TNS Global przeprowadzonego na zlecenie Fundacji BOŚ. Polacy nie dbają o higienę w kuchni - 64 proc. respondentów nie myje lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Ponad połowa ankietowanych (51 proc.) przyznaje również, że odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa, a resztę - zawierającą m.in. komórki pleśni - zjada. Tymczasem pleśnie wytwarzają mikrotoksyny (np. patulinę), które uszkadzają wątrobę i nerki oraz mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Podstawowych zasad higieny brakuje też w przechowywaniu żywności oraz przygotowywaniu posiłków. Problemem są również najczęściej używane przedmioty, które są prawdziwym siedliskiem bakterii. Na co zwracać szczególną uwagę?

/ 6Deska do krojenia

Obraz
© 123RF.COM

Blisko połowa Polaków przyznaje, że kroi surowe mięso na tej samej desce co warzywa i inne produkty spożywane bez obróbki cieplnej. Tymczasem bakterie z surowego mięsa zostają nie tylko na desce, ale również na naszych dłoniach. Już 500 komórek bakterii Campylobacter jejuni, rozwijającej się w surowym mięsie drobiowym wystarczy, by wywołać ostrą biegunkę i gorączkę 40 st. C. Powikłaniem takiego zatrucia może być zapalenie opon mózgowych lub posocznica, a 500 komórek bakterii to bardzo mało - dla przykładu, w kubeczku jogurtu jest ich aż 150 milionów (i są to - na szczęście - dobre bakterie). W każdym domu powinny być różne deski do krojenia mięsa oraz innych produktów. Łatwym sposobem jest kupienie desek w różnych kolorach np. czerwonej do mięsa, niebieskiej do ryb, zielonej do warzyw.

/ 6Kuchenne ścierki i ręczniczki

Obraz
© 123RF.COM

Należy zwrócić uwagę również na wiszące w niemal każdej kuchni ściereczki i ręczniczki. Często służą one do kilku zadań - wycieramy w nie ręce, osuszamy nimi produkty spożywcze, a niekiedy przecieramy kuchenne blaty i zlewozmywak. Niestety dzięki takiemu postępowaniu stwarzamy idealne środowisko do rozwoju bakterii. Rozwiązanie jest oczywiście proste - wystarczy regularnie i często wymieniać te przedmioty (nie tylko piorąc, ale co jakiś czas kupując nowe), a także rozważyć stosowanie ręczników papierowych lub bardziej trwalszych bawełnianych.

/ 6Gąbki do naczyń i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Myjki, gąbki i szczotki, czyli wszystkie przedmioty, których używamy do mycia naczyń, to wbrew pozorom nie najczystsze przedmioty w kuchni. Warto pamiętać, że tego typu nie są wieczne i należy je co jakiś czas wymieniać na nowe.

Z kolei kosz na śmieci powinien być myty przynajmniej raz w tygodniu. Brak dezynfekcji pojemnika na odpadki prowadzi do namnożenia się znajdujących się tam bakterii patogennych i pleśni. Oprócz profesjonalnych płynów, można stosować również wodę wymieszaną z octem. Zakwaszenie powierzchni utrudnia bowiem rozwój wielu szkodliwych mikroorganizmów, a do tego skutecznie usuwa brzydkie zapachy.

Wylewka kranu, spływ w zlewie, uchwyt lodówki - o tych miejscach w kuchni również często zapominamy lub nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to tam mnożą się bakterie. Warto więc raz w tygodniu wlać do odpływu trochę preparatu z chlorem, w jego roztworze namaczać sitko, a uchwyt i klamki przecierać antybakteryjną chusteczką.

/ 6Podstawa to mycie rąk

Obraz

Aby niwelować niebezpieczeństwo, powinniśmy myć ręce nie tylko przed przygotowywaniem posiłku, ale również w jego trakcie np. po krojeniu surowego mięsa. Na dłoniach przenosimy bowiem jaja tasiemca i innych pasożytów, pałeczki Salmonelli, patogenne Escherichia coli, gronkowiec złocisty, czy rotawirusy. Według Światowej Organizacji Zdrowia aż 69 proc. zakażeń przewodu pokarmowego wynika z niemycia rąk i zarazków przenoszonych właśnie tą drogą. Zazwyczaj myjemy ręce zbyt szybko i niedokładnie. Tymczasem, żeby pozbyć się bakterii, powinniśmy szorować je mydłem lub detergentem przynajmniej przez 14 sekund.

/ 6Ostrożność poza domem

Obraz
© 123RF.COM

W kwestii higieny w miejscach publicznej powinniśmy zachować umiarkowane zaufanie. Wybierając się do restauracji warto zwrócić uwagę na stan jadłospisu. Obdarte, klejące lub poplamione menu nie świadczy najlepiej o czystości w lokalu. Należy mieć świadomość, że ten przedmiot, jak i książeczkę na rachunki i napiwki, dotyka każdego dnia kilkadziesiąt osób, które nie zawsze mają tak czyste dłonie, jak my. W takich sytuacjach przyda się np. mokry ręczniczek podawany w niektórych restauracjach przed konsumpcją lub mały płyn antybakteryjny.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał