Sałata głowiasta (masłowa i krucha)
Pod względem zawartości cennych składników odżywczych, ta najbardziej popularna w Polsce sałata, jest jednym z najwartościowszych gatunków. - Jest źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Zawiera także ważne dla człowieka pierwiastki: sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, fluor, jod oraz witaminy: A, E, B1, B2, C i kwas foliowy - mówi Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta. - A 100 gramów tej sałaty to tylko 17 kcal. Niestety przy jej uprawie stosuje się wiele różnorodnych zabiegów chemicznych, co sprawia, że ten gatunek jest mniej wart polecenia (z tego też powodu nie należy nią karmić np. małych ptaków oraz gryzoni). Jeśli nie mamy możliwości własnej uprawy, kupujmy ją od sprawdzonego sprzedawcy, o którym wiemy, że nie stosuje chemicznych oprysków. - Wybierając sałatę głowiastą, zwróćmy uwagę, czy jej listki są zielone i kruche. Sama główka powinna być zwarta i zamknięta. Nie kupujmy też sałaty w folii - radzi dietetyczka.