Kolorowe mieszanki
Biorąc pod uwagę, że każdy z gatunków różni się nie tylko smakiem i wyglądem, ale także zawartością witamin i minerałów, sałaty warto ze sobą mieszać. - W mieszankach sięgajmy po sałaty we wszystkich kolorach. Zielony kolor warzywa zawdzięczają chlorofilowi. Ma on działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne oraz sprzyja szybkiej regeneracji skóry - mówi dietetyczka. - Sałata, kapusta pekińska, cykoria czy jarmuż zawierają też luteinę, zeaksantynę i karoten - barwniki żółtopomarańczowe. One również działają antyoksydacyjne, chronią i poprawiają wzrok, a także wzmacniają układ odpornościowy. Zielone warzywa, jak i te ciemne czerwone czy bordowe, niosą ze sobą najwięcej właściwości odżywczych, antyoksydacyjnych, antynowotworowych. Bogactwo naturalnych barwników chroniących zdrowie powinno mobilizować i zachęcać do spożywania pożywienia urozmaiconego - podkreśla specjalistka ds. żywienia człowieka.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl