Bajgle z sezamem
Składniki:
- 7 g suchych drożdży,
- szklanka letniej wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka cukru,
- 4 i 1/4 szklanki mąki,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- 1 i 1/2 szklanki sezamu
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz sezamu i miodu, wrzuć do miski i zagnieć z nich elastyczne i gładkie ciasto. Następnie gotowe ciasto włóż do dużej, podsypanej mąką miski i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto z misy, podziel je na 10 równych części i każdą uformuj najpierw w kulkę, a następnie w wałek o długości mniej więcej 25-30 cm. Teraz połącz końce wszystkich bajgli i pozostaw je pod ściereczką na 20 minut. W tym czasie podpraż na suchej patelni sezam, a w miseczce połącz ze sobą miód i pół szklanki wody. W tak przygotowanej mieszance zanurz bajgle, a następnie posyp je podprażonym sezamem. Bajgle poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.