Aż ślinka cieknie!
Niedzielny poranek to często jedyny dzień w tygodniu, kiedy mamy wreszcie czas na przygotowanie porządnego śniadania, takiego, na którego widok ślinka cieknie. Dlatego na dzień dobry mamy dla was propozycję iście królewskiego zestawu śniadaniowego.
Bajgle z sezamem
- 7 g suchych drożdży,
- szklanka letniej wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka cukru,
- 4 i 1/4 szklanki mąki,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- 1 i 1/2 szklanki sezamu
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz sezamu i miodu, wrzuć do miski i zagnieć z nich elastyczne i gładkie ciasto. Następnie gotowe ciasto włóż do dużej, podsypanej mąką miski i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto z misy, podziel je na 10 równych części i każdą uformuj najpierw w kulkę, a następnie w wałek o długości mniej więcej 25-30 cm. Teraz połącz końce wszystkich bajgli i pozostaw je pod ściereczką na 20 minut. W tym czasie podpraż na suchej patelni sezam, a w miseczce połącz ze sobą miód i pół szklanki wody. W tak przygotowanej mieszance zanurz bajgle, a następnie posyp je podprażonym sezamem. Bajgle poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Masło ziołowe
- 120 g masła,
- 5 łyżek świeżych, posiekanych ziół (np. szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek, majeranek),
- ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Miękkie masło włóż do miseczki, dodaj posiekane zioła, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Teraz masło przełóż na folię spożywczą, uformuj w wałek i wstaw do lodówki, by stwardniało.
Jajecznica z boczkiem i szczypiorkiem
- 5 jajek,
- 10 g boczku wędzonego,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 cebuli,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek szczypiorku.
Do miseczki wbij jajka, dodaj mleko i rozkłóć. Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaj także pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy boczek zarumieni się, a cebula zeszkli, dodaj masę jajeczną i mieszając cały czas, poczekaj, aż się zetnie. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem.
Energetyczny drink śniadaniowy
- 1 i 1/2 l wody mineralnej, niegazowanej,
- 2 cytryny,
- 2 limonki,
- 2 jabłka,
- 2 pomarańcze,
- pęczek mięty.
Przygotowanie:
Wszystkie owoce umyj i osusz. Cytryny i limonki pokrój w plasterki, jabłko (razem ze skórką) w większą kostkę, a pomarańcze w półplasterki. Owoce wrzuć do dzbanka, dodaj 2-3 gałązki umytej mięty i zalej wszystko wodą.