Trwa ładowanie...
d2ria25
25-04-2022 10:33

Kremowa zupa z selera naciowego

Przepis

Aromatyczny krem z selera naciowego i batatów to doskonały pomysł na sycący obiad. Zupa jest wyrazista i ma aksamitną konsystencję. Doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d2ria25
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 2 garście pokrojonego na plasterki selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 cebula różowa
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 1 mały batat
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • pieprze czarny świeżo mielony
  • sól

Oliwa koperkowa:
• 200 ml oliwy z oliwek
• 2 pęczki koperku
• sól do smaku

Ponadto:

  • świeży koperek
  • 150 g wegańskiej pasty kanapkowej paprykowej na bazie migdałów
Przepis
  • Oczyszczone warzywa kroimy na niewielkie kawałki. Kształt nie ma znaczenia, może być w kostkę lub plasterki.
  • W garnku szerokim dnie rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, szklimy na nim cebulę, z dodatkiem korzenia pietruszki. Dodajemy selera naciowego, batat i całość podgrzewamy ok. 1 min, cały czas mieszamy.
  • Zalewamy gorącą wodą (gotujemy w czajniku, będzie szybciej) ok. 3 cm nad powierzchnię warzyw. Gotujemy pod przykrywą na wolnym ogniu, do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać. Dodajemy niewielką ilość soli (dodamy ją do smaku po zmiksowaniu) oraz kurkumę.
  • Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Żeby uzyskać idealnie kremową zupę, to przecieramy ją przez gęste sito.
  • Dopiero teraz doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku.
  • Krem podajemy z pastą kremową paprykową i polewamy oliwą koperkową.

Oliwa koperkowa:

  • Oliwę podgrzewamy do temperatury 60 st.C, a następnie wraz z posiekanym koperkiem z łodygami wkładamy do blendera, solimy i miksujemy na jednolitą masę.
  • Przelewamy na gęste sito, które układamy na miseczce. Pozostawiamy na kilka godzin, żeby spokojnie oliwa się przecedziła.
  • Pozostałość na sicie przeciskamy przez gazę, a koperek, który na niej pozostał, można wykorzystać, jako dodatek do innych dań, ja zamroziłam i dodam do np. risotto.
  • Oliwę można przechowywać przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym słoiczku.

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ria25
d2ria25
d2ria25
Więcej tematów
d2ria25