Trwa ładowanie...
dlmmf2f
25-04-2022 10:33

Kremowa zupa z selera naciowego

Przepis

Aromatyczny krem z selera naciowego i batatów to doskonały pomysł na sycący obiad. Zupa jest wyrazista i ma aksamitną konsystencję. Doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

dlmmf2f
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 2 garście pokrojonego na plasterki selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 cebula różowa
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 1 mały batat
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • pieprze czarny świeżo mielony
  • sól

Oliwa koperkowa:
• 200 ml oliwy z oliwek
• 2 pęczki koperku
• sól do smaku

Ponadto:

  • świeży koperek
  • 150 g wegańskiej pasty kanapkowej paprykowej na bazie migdałów
Przepis
  • Oczyszczone warzywa kroimy na niewielkie kawałki. Kształt nie ma znaczenia, może być w kostkę lub plasterki.
  • W garnku szerokim dnie rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, szklimy na nim cebulę, z dodatkiem korzenia pietruszki. Dodajemy selera naciowego, batat i całość podgrzewamy ok. 1 min, cały czas mieszamy.
  • Zalewamy gorącą wodą (gotujemy w czajniku, będzie szybciej) ok. 3 cm nad powierzchnię warzyw. Gotujemy pod przykrywą na wolnym ogniu, do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać. Dodajemy niewielką ilość soli (dodamy ją do smaku po zmiksowaniu) oraz kurkumę.
  • Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Żeby uzyskać idealnie kremową zupę, to przecieramy ją przez gęste sito.
  • Dopiero teraz doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku.
  • Krem podajemy z pastą kremową paprykową i polewamy oliwą koperkową.

Oliwa koperkowa:

  • Oliwę podgrzewamy do temperatury 60 st.C, a następnie wraz z posiekanym koperkiem z łodygami wkładamy do blendera, solimy i miksujemy na jednolitą masę.
  • Przelewamy na gęste sito, które układamy na miseczce. Pozostawiamy na kilka godzin, żeby spokojnie oliwa się przecedziła.
  • Pozostałość na sicie przeciskamy przez gazę, a koperek, który na niej pozostał, można wykorzystać, jako dodatek do innych dań, ja zamroziłam i dodam do np. risotto.
  • Oliwę można przechowywać przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym słoiczku.

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
dlmmf2f
dlmmf2f
Więcej tematów
dlmmf2f

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj