Bataty - właściwości i przepisy

Bataty dzięki swej unikalnej barwie oraz właściwościom zyskują coraz większą popularność. W większości sklepów można je odnaleźć obok tradycyjnych, polskich ziemniaków.

Bataty, pieczone bataty, frytki z batatów
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Bataty – lepsze niż zwykłe ziemniaki?

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Niektóre odmiany batatów są bowiem źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Jeszcze inne zawierają likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają bataty.

Właściwości batatów

Istnieje wiele rodzajów batatów, o różnorodnych kolorach: fioletowym, pomarańczowym, czerwonym, białym oraz żółtym. W zależności od barwy wykazują odmienne właściwości. Udowodniono, że bataty są dobrym źródłem karetonoidów, które wpływają na poprawę wzroku. Są także wspaniałym źródłem podstawowych związków mineralnych, takich jak fosfor, wapń, sód, siarka, żelazo oraz jod. Dowiedziono, że wspomagają profilaktykę nowotworów dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy oraz wpływają na poprawę pamięci.

Zastosowanie batatów w kuchni

Czerwone ziemniaki wspaniale smakują w różnych wersjach: grillowane, pieczone oraz gotowane. Sprawdzają się idealnie jako składnik potraw dla dzieci, takich jak pudding, ciasto oraz pieczone „frytki”. W Polsce nie doceniono dotąd liści batatów, które sprawdzają się jako składnik sałatek oraz koktajli warzywno-owocowych. Smakują zupełnie inaczej niż klasyczne ziemniaki, są nieco słodsze, toteż ich smak może być niemałym zaskoczeniem dla miłośników klasycznych kartofli. Dzięki temu są jednak warzywem niezwykle uniwersalnym, są składnikiem dań głównych, jak i słodkich deserów. Najbardziej popularną i szybką potrawą są pieczone bataty, czyli ziemniaki z piekarnika. Są niskokaloryczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Przepis jest następujący:

Składniki:
• 2 duże bataty
Przyprawy:
• rozmaryn
• papryka słodka
• cynamon
• kmin rzymski
kurkuma lub curry
chili pieprz cayenne
• 4 łyżki oleju
• sól

Sposób wykonania:
Bataty obierz, dokładnie opłucz i pokrój w małe słupki. Ułóż w misce, dosyp odrobinę każdej przyprawy oraz wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj i przesyp do naczynia żaroodpornego i rozłóż równomiernie. Piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Takie frytki z batatów w wersji fit można jeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, sosów lub sałatek.

Kolejną propozycją, tym razem na słodko jest czekoladowy budyń z batata. Jest niezwykle prosty, smaczny i bardzo zdrowy. Takie połączenie zadowoli każdego.

Składniki:
• 1 batat
• ½ szklanki kakao
• Łyżka oleju kokosowego
• 3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu
• 3 daktyle

Sposób przygotowania:
Batata należy dokładnie umyć i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy batat będzie miękki, wyjmij go z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Następnie wyjmij miąższ ze środka przy pomocy łyżki i przełóż go do blendera wraz z resztą składników. Całość zmiksuj na gładką masę, a następnie przelej do miseczek lub kubeczków.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥