Trwa ładowanie...
d4ddxzm

Bataty - właściwości i przepisy

Bataty dzięki swej unikalnej barwie oraz właściwościom zyskują coraz większą popularność. W większości sklepów można je odnaleźć obok tradycyjnych, polskich ziemniaków.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Bataty, pieczone bataty, frytki z batatów
Bataty, pieczone bataty, frytki z batatów (123RF.COM)
d4ddxzm

Bataty – lepsze niż zwykłe ziemniaki?

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Niektóre odmiany batatów są bowiem źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Jeszcze inne zawierają likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają bataty.

Właściwości batatów

d4ddxzm

Istnieje wiele rodzajów batatów, o różnorodnych kolorach: fioletowym, pomarańczowym, czerwonym, białym oraz żółtym. W zależności od barwy wykazują odmienne właściwości. Udowodniono, że bataty są dobrym źródłem karetonoidów, które wpływają na poprawę wzroku. Są także wspaniałym źródłem podstawowych związków mineralnych, takich jak fosfor, wapń, sód, siarka, żelazo oraz jod. Dowiedziono, że wspomagają profilaktykę nowotworów dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy oraz wpływają na poprawę pamięci.

Zastosowanie batatów w kuchni

Czerwone ziemniaki wspaniale smakują w różnych wersjach: grillowane, pieczone oraz gotowane. Sprawdzają się idealnie jako składnik potraw dla dzieci, takich jak pudding, ciasto oraz pieczone „frytki”. W Polsce nie doceniono dotąd liści batatów, które sprawdzają się jako składnik sałatek oraz koktajli warzywno-owocowych. Smakują zupełnie inaczej niż klasyczne ziemniaki, są nieco słodsze, toteż ich smak może być niemałym zaskoczeniem dla miłośników klasycznych kartofli. Dzięki temu są jednak warzywem niezwykle uniwersalnym, są składnikiem dań głównych, jak i słodkich deserów. Najbardziej popularną i szybką potrawą są pieczone bataty, czyli ziemniaki z piekarnika. Są niskokaloryczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Przepis jest następujący:

Składniki:
• 2 duże bataty
Przyprawy:
• rozmaryn
• papryka słodka
• cynamon
• kmin rzymski
kurkuma lub curry
chili pieprz cayenne
• 4 łyżki oleju
• sól

Sposób wykonania:
Bataty obierz, dokładnie opłucz i pokrój w małe słupki. Ułóż w misce, dosyp odrobinę każdej przyprawy oraz wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj i przesyp do naczynia żaroodpornego i rozłóż równomiernie. Piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Takie frytki z batatów w wersji fit można jeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, sosów lub sałatek.

Kolejną propozycją, tym razem na słodko jest czekoladowy budyń z batata. Jest niezwykle prosty, smaczny i bardzo zdrowy. Takie połączenie zadowoli każdego.

Składniki:
• 1 batat
• ½ szklanki kakao
• Łyżka oleju kokosowego
• 3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu
• 3 daktyle

Sposób przygotowania:
Batata należy dokładnie umyć i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy batat będzie miękki, wyjmij go z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Następnie wyjmij miąższ ze środka przy pomocy łyżki i przełóż go do blendera wraz z resztą składników. Całość zmiksuj na gładką masę, a następnie przelej do miseczek lub kubeczków.

d4ddxzm

Podziel się opinią

Share

d4ddxzm

d4ddxzm