WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Bataty - właściwości i przepisy

Bataty dzięki swej unikalnej barwie oraz właściwościom zyskują coraz większą popularność. W większości sklepów można je odnaleźć obok tradycyjnych, polskich ziemniaków.

Bataty, pieczone bataty, frytki z batatów
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Bataty – lepsze niż zwykłe ziemniaki?

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Niektóre odmiany batatów są bowiem źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Jeszcze inne zawierają likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają bataty.

Właściwości batatów

Istnieje wiele rodzajów batatów, o różnorodnych kolorach: fioletowym, pomarańczowym, czerwonym, białym oraz żółtym. W zależności od barwy wykazują odmienne właściwości. Udowodniono, że bataty są dobrym źródłem karetonoidów, które wpływają na poprawę wzroku. Są także wspaniałym źródłem podstawowych związków mineralnych, takich jak fosfor, wapń, sód, siarka, żelazo oraz jod. Dowiedziono, że wspomagają profilaktykę nowotworów dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy oraz wpływają na poprawę pamięci.

Zastosowanie batatów w kuchni

Czerwone ziemniaki wspaniale smakują w różnych wersjach: grillowane, pieczone oraz gotowane. Sprawdzają się idealnie jako składnik potraw dla dzieci, takich jak pudding, ciasto oraz pieczone „frytki”. W Polsce nie doceniono dotąd liści batatów, które sprawdzają się jako składnik sałatek oraz koktajli warzywno-owocowych. Smakują zupełnie inaczej niż klasyczne ziemniaki, są nieco słodsze, toteż ich smak może być niemałym zaskoczeniem dla miłośników klasycznych kartofli. Dzięki temu są jednak warzywem niezwykle uniwersalnym, są składnikiem dań głównych, jak i słodkich deserów. Najbardziej popularną i szybką potrawą są pieczone bataty, czyli ziemniaki z piekarnika. Są niskokaloryczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Przepis jest następujący:

Składniki:
• 2 duże bataty
Przyprawy:
• rozmaryn
• papryka słodka
• cynamon
• kmin rzymski
kurkuma lub curry
chili pieprz cayenne
• 4 łyżki oleju
• sól

Sposób wykonania:
Bataty obierz, dokładnie opłucz i pokrój w małe słupki. Ułóż w misce, dosyp odrobinę każdej przyprawy oraz wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj i przesyp do naczynia żaroodpornego i rozłóż równomiernie. Piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Takie frytki z batatów w wersji fit można jeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, sosów lub sałatek.

Kolejną propozycją, tym razem na słodko jest czekoladowy budyń z batata. Jest niezwykle prosty, smaczny i bardzo zdrowy. Takie połączenie zadowoli każdego.

Składniki:
• 1 batat
• ½ szklanki kakao
• Łyżka oleju kokosowego
• 3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu
• 3 daktyle

Sposób przygotowania:
Batata należy dokładnie umyć i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy batat będzie miękki, wyjmij go z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Następnie wyjmij miąższ ze środka przy pomocy łyżki i przełóż go do blendera wraz z resztą składników. Całość zmiksuj na gładką masę, a następnie przelej do miseczek lub kubeczków.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru