Kompot - polski napój pełen smaku i zdrowia

Większości kojarzy się z wigilijnym dodatkiem, pachnącym intensywnie korzennymi przyprawami. Ale nie tak dawno, zanim sklepowe półki zaczęły uginać się pod ciężarem soków, nektarów i smakowych wód, to kompot najczęściej gościł na polskich stołach. Podawany był do obiadu lub deseru, i traktowany jako zdrowa propozycja gasząca pragnienie. Skarby z sadu po obróbce termicznej oddają bowiem nie tylko smak, ale i witaminy. To napój wyjątkowy i świadczy o tym fakt, że kompot z kwity, czyli pigwy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest mniej słodszy, ale za to bardzo aromatyczny. Oto co warto wiedzieć o kompocie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Moc owoców w szklance

Obraz
© 123RF.COM

Większości kojarzy się z wigilijnym dodatkiem, pachnącym intensywnie korzennymi przyprawami. Ale nie tak dawno, zanim sklepowe półki zaczęły uginać się pod ciężarem soków, nektarów i smakowych wód, to kompot najczęściej gościł na polskich stołach. Podawany był do obiadu lub deseru, i traktowany jako zdrowa propozycja gasząca pragnienie. Skarby z sadu po obróbce termicznej oddają bowiem nie tylko smak, ale i witaminy. Jeśli korzystamy z własnych owoców może kosztować grosze lub być zupełnie za darmo. To napój wyjątkowy i świadczy o tym fakt, że kompot z kwity, czyli pigwy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest mniej słodszy, ale za to bardzo aromatyczny. Oto co warto wiedzieć o kompocie.

/ 9Nie tylko z suszu na Wigilię

Obraz
© Fotolia

Aromatyczny kompot z suszu kojarzy się z Bożym Narodzeniem, choć ze względu na właściwości powinien być spożywany nie tylko od święta. Nie wiadomo dokładnie, kiedy stał się wigilijną potrawą. Przed wiekami nasi przodkowie pili bowiem ten napój znacznie częściej, przez całą jesień i zimę. Suszenie zbieranych latem owoców to bardzo stara metoda konserwowania żywności, stosowana zarówno w kuchni chłopskiej, jak i szlacheckiej.

Kompot zgodnie z tradycją był podawany na zakończenie wieczerzy wigilijnej. Do jego przyrządzenia wykorzystywano przede wszystkim trzy rodzaje owoców: suszoną w całości śliwkę węgierkę, krojone na plastry jabłka (głównie antonówkę) oraz podzieloną na ósemki lub ćwiartki gruszkę (przede wszystkim odmiany klapsa). Przypisywano im magiczne znaczenia: śliwki odpędzały złe moce, jabłka zapewniały miłość, zdrowie i pokój, a gruszki - długowieczność. Suszone owoce są bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Obróbka nadaje im nowy, intensywniejszy smak i aromat, a także hamuje rozwój drobnoustrojów

/ 9Suszone owoce - jak je wybrać?

/ 9Jak gotować kompot?

Obraz
© 123RF.COM

Jego smak zależy oczywiście od dostępnych owoców, ale niezależnie od sezonu warto kierować się pewnymi zasadami.

Jako baza najlepiej smakują owoce o wyrazistym, lekko kwaskowatym posmaku. Nie ma jednej reguły co do proporcji wody względem owoców. Jedni bowiem wolą kompot gęsty, ale są też zwolennicy wody o lekko owocowym smaku. Owoce możemy, ale nie musimy obierać, ale obrane po ugotowaniu warto wykorzystać do przygotowania np. galaretek. Ważne jednak, aby z owoców usunąć pestki i gniazda nasienne, ponieważ przez te elementy napój może zrobić się gorzkawy. Z pestek ponadto może przeniknąć kwas pruski, który jest szkodliwy. W kwestii słodzenia większość osób stawia na biały cukier, ale jego zdrowsze zamienniki, jak stewia czy miód manuka albo gryczany również będą doskonałym wyborem i urozmaicą smak. Wśród innych dodatków warto wymienić takie przyprawy jak: wanilia, cynamon, goździki. Poeksperymentować można również z konfiturą lub wodą różaną.

/ 9Kompot z rabarbaru

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z najpopularniejszych, wiosennych kompotów. Przygotowywany jest z pokrojonych na kawałki łodyg rośliny, zalanych wodą i dosłodzonych cukrem lub miodem. Do kompotu warto dodać również dwa - trzy goździki, by poprawić smak i aromat napoju.

/ 9Kompot jabłkowo-gruszkowy

Obraz
© 123RF.COM

Do jego przygotowania na litr wody potrzebujemy ok. jednego kilograma owoców. Najlepsze będą półtwarde odmiany jabłek i twarde gruszki. Dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do wody i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy kilka goździków, szczyptę kwasku cytrynowego, starty cynamon oraz cukier. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z gazu.

/ 9Kompot truskawkowy

Obraz
© 123RF.COM

Na kilogram truskawek przygotowujemy 6 szklanek wody, 4 łyżki cukru i 2-3 łyżeczki cukru waniliowego. Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Z wody i cukru zagotowujemy syrop, dodajemy do niego po chwili truskawki. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy, zdejmujemy z ognia i studzimy.

/ 9Kompot żurawinowy

Obraz
© 123RF.COM

Potrzebujemy pół kilograma żurawiny, pomarańczę, małe jabłko, 2-3 goździki, sporą szczyptę cynamonu i pół łyżeczki mielonego kardamonu. Żurawinę płuczemy i zalewamy dwoma litrami wody. Wsypujemy cukier, goździki, cynamon i kardamon. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone na kawałki jabłko oraz obraną i pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przed podaniem przelewamy. Można dosłodzić wedle uznania.

/ 9Domowy specjał

Obraz
© Archiwum prywatne

Własnoręcznie przygotowany kompot bije na głowę egzotyczne napoje. Doskonale smakuje na gorąco, podany w chłodne wieczory i na zimno, serwowany z kostkami lodu w upalne, kiedy doskonale gasi pragnienie.

Potrzebujemy 2 kilogramy jabłek, 1 kilogram cukru, 3,5 litry wody. Owoce myjemy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cząstki, układamy w wyparzonych słoikach i zalewany zagotowaną wodą z cukrem. Zakręcamy i pasterujemy "na mokro" 20 minut. Przechowujemy w ciemnym i przewiewnym miejscu. Zimowe zapasy warto przygotować także z agrestu, śliwek lub gruszek.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości