Kompot - polski napój pełen smaku i zdrowia
Moc owoców w szklance
Większości kojarzy się z wigilijnym dodatkiem, pachnącym intensywnie korzennymi przyprawami. Ale nie tak dawno, zanim sklepowe półki zaczęły uginać się pod ciężarem soków, nektarów i smakowych wód, to kompot najczęściej gościł na polskich stołach. Podawany był do obiadu lub deseru, i traktowany jako zdrowa propozycja gasząca pragnienie. Skarby z sadu po obróbce termicznej oddają bowiem nie tylko smak, ale i witaminy. To napój wyjątkowy i świadczy o tym fakt, że kompot z kwity, czyli pigwy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest mniej słodszy, ale za to bardzo aromatyczny. Oto co warto wiedzieć o kompocie.
Większości kojarzy się z wigilijnym dodatkiem, pachnącym intensywnie korzennymi przyprawami. Ale nie tak dawno, zanim sklepowe półki zaczęły uginać się pod ciężarem soków, nektarów i smakowych wód, to kompot najczęściej gościł na polskich stołach. Podawany był do obiadu lub deseru, i traktowany jako zdrowa propozycja gasząca pragnienie. Skarby z sadu po obróbce termicznej oddają bowiem nie tylko smak, ale i witaminy. Jeśli korzystamy z własnych owoców może kosztować grosze lub być zupełnie za darmo. To napój wyjątkowy i świadczy o tym fakt, że kompot z kwity, czyli pigwy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest mniej słodszy, ale za to bardzo aromatyczny. Oto co warto wiedzieć o kompocie.