Kompot - polski napój pełen smaku i zdrowia

Większości kojarzy się z wigilijnym dodatkiem, pachnącym intensywnie korzennymi przyprawami. Ale nie tak dawno, zanim sklepowe półki zaczęły uginać się pod ciężarem soków, nektarów i smakowych wód, to kompot najczęściej gościł na polskich stołach. Podawany był do obiadu lub deseru, i traktowany jako zdrowa propozycja gasząca pragnienie. Skarby z sadu po obróbce termicznej oddają bowiem nie tylko smak, ale i witaminy. To napój wyjątkowy i świadczy o tym fakt, że kompot z kwity, czyli pigwy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest mniej słodszy, ale za to bardzo aromatyczny. Oto co warto wiedzieć o kompocie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Moc owoców w szklance

Obraz
© 123RF.COM

Większości kojarzy się z wigilijnym dodatkiem, pachnącym intensywnie korzennymi przyprawami. Ale nie tak dawno, zanim sklepowe półki zaczęły uginać się pod ciężarem soków, nektarów i smakowych wód, to kompot najczęściej gościł na polskich stołach. Podawany był do obiadu lub deseru, i traktowany jako zdrowa propozycja gasząca pragnienie. Skarby z sadu po obróbce termicznej oddają bowiem nie tylko smak, ale i witaminy. Jeśli korzystamy z własnych owoców może kosztować grosze lub być zupełnie za darmo. To napój wyjątkowy i świadczy o tym fakt, że kompot z kwity, czyli pigwy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest mniej słodszy, ale za to bardzo aromatyczny. Oto co warto wiedzieć o kompocie.

/ 9Nie tylko z suszu na Wigilię

Obraz
© Fotolia

Aromatyczny kompot z suszu kojarzy się z Bożym Narodzeniem, choć ze względu na właściwości powinien być spożywany nie tylko od święta. Nie wiadomo dokładnie, kiedy stał się wigilijną potrawą. Przed wiekami nasi przodkowie pili bowiem ten napój znacznie częściej, przez całą jesień i zimę. Suszenie zbieranych latem owoców to bardzo stara metoda konserwowania żywności, stosowana zarówno w kuchni chłopskiej, jak i szlacheckiej.

Kompot zgodnie z tradycją był podawany na zakończenie wieczerzy wigilijnej. Do jego przyrządzenia wykorzystywano przede wszystkim trzy rodzaje owoców: suszoną w całości śliwkę węgierkę, krojone na plastry jabłka (głównie antonówkę) oraz podzieloną na ósemki lub ćwiartki gruszkę (przede wszystkim odmiany klapsa). Przypisywano im magiczne znaczenia: śliwki odpędzały złe moce, jabłka zapewniały miłość, zdrowie i pokój, a gruszki - długowieczność. Suszone owoce są bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Obróbka nadaje im nowy, intensywniejszy smak i aromat, a także hamuje rozwój drobnoustrojów

/ 9Suszone owoce - jak je wybrać?

/ 9Jak gotować kompot?

Obraz
© 123RF.COM

Jego smak zależy oczywiście od dostępnych owoców, ale niezależnie od sezonu warto kierować się pewnymi zasadami.

Jako baza najlepiej smakują owoce o wyrazistym, lekko kwaskowatym posmaku. Nie ma jednej reguły co do proporcji wody względem owoców. Jedni bowiem wolą kompot gęsty, ale są też zwolennicy wody o lekko owocowym smaku. Owoce możemy, ale nie musimy obierać, ale obrane po ugotowaniu warto wykorzystać do przygotowania np. galaretek. Ważne jednak, aby z owoców usunąć pestki i gniazda nasienne, ponieważ przez te elementy napój może zrobić się gorzkawy. Z pestek ponadto może przeniknąć kwas pruski, który jest szkodliwy. W kwestii słodzenia większość osób stawia na biały cukier, ale jego zdrowsze zamienniki, jak stewia czy miód manuka albo gryczany również będą doskonałym wyborem i urozmaicą smak. Wśród innych dodatków warto wymienić takie przyprawy jak: wanilia, cynamon, goździki. Poeksperymentować można również z konfiturą lub wodą różaną.

/ 9Kompot z rabarbaru

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z najpopularniejszych, wiosennych kompotów. Przygotowywany jest z pokrojonych na kawałki łodyg rośliny, zalanych wodą i dosłodzonych cukrem lub miodem. Do kompotu warto dodać również dwa - trzy goździki, by poprawić smak i aromat napoju.

/ 9Kompot jabłkowo-gruszkowy

Obraz
© 123RF.COM

Do jego przygotowania na litr wody potrzebujemy ok. jednego kilograma owoców. Najlepsze będą półtwarde odmiany jabłek i twarde gruszki. Dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do wody i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy kilka goździków, szczyptę kwasku cytrynowego, starty cynamon oraz cukier. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z gazu.

/ 9Kompot truskawkowy

Obraz
© 123RF.COM

Na kilogram truskawek przygotowujemy 6 szklanek wody, 4 łyżki cukru i 2-3 łyżeczki cukru waniliowego. Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Z wody i cukru zagotowujemy syrop, dodajemy do niego po chwili truskawki. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy, zdejmujemy z ognia i studzimy.

/ 9Kompot żurawinowy

Obraz
© 123RF.COM

Potrzebujemy pół kilograma żurawiny, pomarańczę, małe jabłko, 2-3 goździki, sporą szczyptę cynamonu i pół łyżeczki mielonego kardamonu. Żurawinę płuczemy i zalewamy dwoma litrami wody. Wsypujemy cukier, goździki, cynamon i kardamon. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone na kawałki jabłko oraz obraną i pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przed podaniem przelewamy. Można dosłodzić wedle uznania.

/ 9Domowy specjał

Obraz
© Archiwum prywatne

Własnoręcznie przygotowany kompot bije na głowę egzotyczne napoje. Doskonale smakuje na gorąco, podany w chłodne wieczory i na zimno, serwowany z kostkami lodu w upalne, kiedy doskonale gasi pragnienie.

Potrzebujemy 2 kilogramy jabłek, 1 kilogram cukru, 3,5 litry wody. Owoce myjemy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cząstki, układamy w wyparzonych słoikach i zalewany zagotowaną wodą z cukrem. Zakręcamy i pasterujemy "na mokro" 20 minut. Przechowujemy w ciemnym i przewiewnym miejscu. Zimowe zapasy warto przygotować także z agrestu, śliwek lub gruszek.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce