Wartości odżywcze
Komosa ryżowa - zwana również quinoa, boliwijskim prosem czy ryżem peruwiańskim - to produkt coraz częściej doceniany w polskich kuchniach. I słusznie, ponieważ jej prozdrowotne właściwości udowodniono w wielu badaniach.
To świetne źródło pełnowartościowego białka (ok. 18-20 proc. w ziarnach). Ma w sobie aminokwasy, które zazwyczaj występują w niedoborze w zbożach m.in. lizynę, fenyloalaninę, tyrozynę, cysteinę i metioninę. Jego jakość jest porównywalna do kazeiny, czyli białka mleka krowiego.
Dostarcza również spore dawki ryboflawiny (witaminy B2)
, która pomaga zwalczyć anemię i przewlekłe zmęczenie. Ziarna te zawierają też więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B.