Makowiec - 18 złotych
To najdroższe danie wigilijne, ale żadna kolacja nie może się obyć bez makowca. Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do miski wlewamy szklankę ciepłego mleka, dodajemy dwie torebki suszonych drożdży (lub pół kostki świeżych), pół szklanki cukru i szczyptę soli. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy pojawią się bąbelki, dosypujemy mąkę, zagniatamy, by uzyskać miękkie, ale elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szykujemy masę - mak dwukrotnie mielimy (za drugim razem z cukrem w proporcjach 1:1). Dodajemy namoczone rodzynki, posiekane orzechy i inne bakalie (co kto lubi). Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je do grubości centymetra, pokrywamy masą makową i zawijamy. Końcówki sklejamy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy godzinę w temp. 150 stopni. na koniec posypujemy cukrem pudrem.