Kiwi ze skórką?
Z całą pewnością można spożywać kiwi jako przekąskę, ale jeszcze lepiej przyswajalne jest w formie koktajlu. Warto zmiksować je z jogurtami nawet bez obierania ze skórki, która zawiera równie wiele witamin, co miąższ.
Co prawda skórkę można jeść, chociaż lepiej tego nie robić, jeśli owoc został kupiony w dyskoncie. Takie owoce, by w dobrym stanie przetrwały transport, najprawdopodobniej są opryskiwane. Dlatego większość osób usuwa skórkę, ale w Nowej Zelandii, ojczyźnie kiwi, owoc traktowany jest delikatnie tarką, w celu pozbycia się charakterystycznych "włosków", a następnie zjadany w całości.
Kiwi wystarczy obrać ze skórki i od razu nadaje się do jedzenia, jeśli natomiast chcemy dodać je do sałatki owocowej, lepiej zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ zawiera enzymy powodujące, że kruche i twarde owoce stają się gąbczaste. Enzymy te powodują też, że galaretka, do której dodamy kiwi, nie zetnie się.