Kiwi – źródło zdrowia. Jedz jedno dziennie i zapomnij o przeziębieniu

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© Fotolia

Ten niepozorny owoc zawiera rekordowe ilości witaminy C, ale także i inne składniki odżywcze, które sprawiają, że warto go jeść. Choć kiwi znamy bardzo dobrze, wciąż wydaje się nam nieco egzotycznym owocem. To, że jest zdrowy, wie każdy, ale czy można jeść go bez ograniczeń, jak go jeść i z czym łączyć? Na te i inne pytanie znajdziecie odpowiedź na kolejnych kartach galerii.

Króluje w nim witamina C – silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed infekcjami, zwłaszcza zimową porą. Już jeden duży owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy.

Dzięki niej wykazuje także właściwości przeciwzapalne, uszczelnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, a to poprawia poziom naturalnej ochrony organizmu przed przenikaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Warto wiedzieć, że kiwi plasuje się w czołówce owoców zawierających najwięcej witaminy C. Ma jej więcej (bo aż 92.7 mg/100 g) niż słynące z zawartości pokaźnych dawek kwasu askorbinowego cytryna (53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g).

/ 5Kiwi ze skórką?

Obraz
© iStock.com

Z całą pewnością można spożywać kiwi jako przekąskę, ale jeszcze lepiej przyswajalne jest w formie koktajlu. Warto zmiksować je z jogurtami nawet bez obierania ze skórki, która zawiera równie wiele witamin, co miąższ.

Co prawda skórkę można jeść, chociaż lepiej tego nie robić, jeśli owoc został kupiony w dyskoncie. Takie owoce, by w dobrym stanie przetrwały transport, najprawdopodobniej są opryskiwane. Dlatego większość osób usuwa skórkę, ale w Nowej Zelandii, ojczyźnie kiwi, owoc traktowany jest delikatnie tarką, w celu pozbycia się charakterystycznych "włosków", a następnie zjadany w całości.

Kiwi wystarczy obrać ze skórki i od razu nadaje się do jedzenia, jeśli natomiast chcemy dodać je do sałatki owocowej, lepiej zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ zawiera enzymy powodujące, że kruche i twarde owoce stają się gąbczaste. Enzymy te powodują też, że galaretka, do której dodamy kiwi, nie zetnie się.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© iStock.com

Kiwi jest także doskonałym źródłem potasu, czyli pierwiastka, od którego zależna jest prawidłowa praca serca oraz ciśnienie krwi. Zawarty w kiwi błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego oraz reguluje cukier we krwi. Błonnik działa jak naturalny wymiatacz – "czyści" organizm z toksyn. Systematyczne spożywanie kiwi może obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 15 proc. Dodatkowo badania udowodniły, że regularne jedzenie tego owocu przez 8 tygodni może przyczynić się do zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu we krwi.

/ 5Kiwi dobre na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Owoc ten jest idealną przekąską dla osób z zaburzeniami trawienia. Badacze z Massey University w Nowej Zelandii udowodnili, że spożycie kiwi po posiłku bogatym w białko ułatwia trawienie i zmniejsza uczucie przejedzenia.

Powinien mieć je pod ręką każdy, kto musi kontrolować wagę lub zamierza pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Owoc kiwi zawiera 90 kalorii, ale także witaminę E, dlatego powinni sięgać po nie także palacze, ponieważ dym tytoniowy sprzyja degradacji w organizmie tej witaminy.

/ 5Czy każdy może jeść kiwi?

Obraz
© Fotolia

Niestety okazuje się, że nie każdy. Z kiwi muszą zrezygnować alergicy i ci, którzy cierpią na tzw. nietolerancję fruktozy. Jeśli ktoś ma tzw. alergię krzyżową, powinien uważać na ten owoc. U osób uczulonych na lateks, bardzo prawdopodobnie, że po zjedzeniu kiwi, banana lub awokado, wystąpi reakcja uczuleniowa.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień