Czym jest kimchi?
Kimchi jest to tradycyjne koreańskie danie składające się z kiszonych warzyw. – W Polsce najczęściej mówimy o "kimczi", podczas gdy poprawna wymowa tego słowa brzmi "kimci". Końcówka powinna być zmiękczona – wyjaśnia Aleksander Baron. - Jest to słowo pochodzenia koreańskiego, które w bezpośrednim tłumaczeniu znaczy "kiszonki". Najczęściej spotykamy kimchi z kapusty pekińskiej. Innymi popularnymi wersjami są kiszonki z rzodkwi lub ogórka. Kisi się je razem z pastą z koreańskiego chili, z dodatkiem czosnku, soli i mąki ryżowej. Warto dodać, że kluczowym składnikiem tego dania jest dodatek zwierzęcy. Tradycyjnie były to suszone rybki, ośmiornice lub krewetki. Dziś zazwyczaj są one zastępowane sosem rybnym. Inną ciekawostką jest fakt, że obecność pasty z czerwonych papryczek chili nie jest rzeczą oczywistą ani obowiązkową. Chili jest znane Koreańczykom dopiero od XV wieku, natomiast pierwsze zapiski na temat kimchi pojawiają się już w II wieku.