Domowe cappuccino na dwa sposoby
Znamy najprostszy sposób przygotowania domowego cappuccino. Nie potrzebujesz wielu składników, a czas przyrządzenia jest naprawdę krótki. Sprawdź sam!
Cynamonowa przyjemność
Składniki: kawa rozpuszczalna, mleko, cynamon, czekoladowe wiórki lub kakao.
Przygotowanie:
Wsyp do kubka lub dużej filiżanki kawę i zalej ją w 1/3 wrzątkiem. Kawę rozpuszczalną możesz zastąpić odpowiednią ilością kawy zaparzonej w ekspresie przelewowym. W jednym naczyniu podgrzej pół szklanki mleka, a w drugim zmiksuj taką samą ilość za pomocą spieniacza lub ubij z niego pianę w słoiku. Ciepłe mleko wlej do filiżanki tak, aby pozostała ci jeszcze 1/3 jej objętości na puszystą piankę, którą wlej na wierzch i posyp cynamonem i wiórkami czekolady. Gotowe!
Cappuccino czekoladowe
Składniki: szklanka wody, 2 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy, ¼ szklanki mleka, łyżeczka cukru (opcjonalnie), bita śmietana, wiórki czekoladowe lub kakao.
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzej mleko, a kawę (i cukier) wsyp do dzbanuszka i zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą, dodaj pokruszone kostki czekolady. Teraz wstaw dzbanuszek do lekko nagrzanego i już wyłączonego piekarnika – chodzi o to, by utrzymać odpowiednią temperaturę kawy, ale jeżeli używasz ekspresu przelewowego, możesz po prostu wlać gorącą i już zaparzoną kawę do filiżanek, a następnie dodać pokruszone kostki czekolady.
Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną (jeśli nie używasz ekspresu przelewowego) kawę wlej do wygrzanych we wrzątku filiżanek i na wierzch dodaj ciepłe, spienione mleko, a nim połóż bitą śmietanę i posyp ją wiórkami czekolady lub kakao.