To możliwe
Nic nie doda więcej energii w poniedziałkowy poranek niż pyszna kawa. Aromatyczna, mocna i z puszystą pianką. Najlepsza jest oczywiście ta z ekspresu, ale nie każdy go posiada. Dlatego poniżej znajdziecie ciekawe i proste przepisy na pyszną, domową kawę, którą przygotujecie bez potrzeby użycia ekspresu.
Zobacz także wideo: Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 roku. Idealne na deser do kawy
Co zamiast ekspresu?
Nie każdego stać na ciśnieniowy ekspres do kawy. To dosyć kosztowny wydatek, ale i bez jego pomocy możesz wyczarować pyszną kawę, a twoi goście nawet nie zauważą, że przygotowałeś ją bez tego urządzenia.
Ekspresy przelewowe są o wiele tańsze, a ich ceny zaczynają się już nawet od 90 zł. Oczywiście taki ekspres nie spieni mleka ani sam nie przygotuje caffe latte, ale wystarczy odrobina pomysłowości oraz chęci i pyszna kawa będzie gotowa w zaledwie kilka minut.
Ekspresy przelewowe nie mają także w swoim wyposażeniu młynka do kawy, dlatego, aby cieszyć się codziennie świeżo zmielonymi ziarenkami, musimy się zaopatrzyć w młynek elektryczny. Ale i to nie jest konieczne. Sklepy oferują ogromną ilość już zmielonych, dobrych jakościowo gatunków kawy, które dzięki specjalnym opakowaniom potrafią zachować jej świeżość na długo. Jednak kawę najlepiej jest mielić tuż przed parzeniem, ponieważ w ciągu zaledwie godziny od zmielenia traci aż 30 proc. walorów smakowych.
Wystarczy słoik
Spieniacz do kawy także będzie przydatny, ale i on nie jest niezbędny. Możesz spienić kawę w słoiku. Niejeden barista zapewne obruszyłby się, gdyby zobaczył to na własne oczy, ale zwykły słoik idealnie nadaje się do zrobienia puszystej pianki. Wystarczy, że wlejesz mleko do połowy słoika, zamkniesz go i energicznie potrząśniesz. Następnie wstaw słoik z mlekiem na chwilę (15 sekund) do mikrofalówki, aby je podgrzać.
Domowe cappuccino na dwa sposoby
Znamy najprostszy sposób przygotowania domowego cappuccino. Nie potrzebujesz wielu składników, a czas przyrządzenia jest naprawdę krótki. Sprawdź sam!
Składniki: kawa rozpuszczalna, mleko, cynamon, czekoladowe wiórki lub kakao.
Przygotowanie:
Wsyp do kubka lub dużej filiżanki kawę i zalej ją w 1/3 wrzątkiem. Kawę rozpuszczalną możesz zastąpić odpowiednią ilością kawy zaparzonej w ekspresie przelewowym. W jednym naczyniu podgrzej pół szklanki mleka, a w drugim zmiksuj taką samą ilość za pomocą spieniacza lub ubij z niego pianę w słoiku. Ciepłe mleko wlej do filiżanki tak, aby pozostała ci jeszcze 1/3 jej objętości na puszystą piankę, którą wlej na wierzch i posyp cynamonem i wiórkami czekolady. Gotowe!
Cappuccino czekoladowe
Składniki: szklanka wody, 2 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy, ¼ szklanki mleka, łyżeczka cukru (opcjonalnie), bita śmietana, wiórki czekoladowe lub kakao.
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzej mleko, a kawę (i cukier) wsyp do dzbanuszka i zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą, dodaj pokruszone kostki czekolady. Teraz wstaw dzbanuszek do lekko nagrzanego i już wyłączonego piekarnika – chodzi o to, by utrzymać odpowiednią temperaturę kawy, ale jeżeli używasz ekspresu przelewowego, możesz po prostu wlać gorącą i już zaparzoną kawę do filiżanek, a następnie dodać pokruszone kostki czekolady.
Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną (jeśli nie używasz ekspresu przelewowego) kawę wlej do wygrzanych we wrzątku filiżanek i na wierzch dodaj ciepłe, spienione mleko, a nim połóż bitą śmietanę i posyp ją wiórkami czekolady lub kakao.
Kawa koksowa z lodami
Mamy dla ciebie także niezwykle prosty sposób na pyszną smakową kawę, która idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni jako deser. Będziesz zaskoczony, że sam w domu przygotujesz kawowy napój jak z drogiej restauracji.
Składniki: ½ szklanki mleka kokosowego, 1 ½ szklanki gorącej kawy, 2 gałki lodów czekoladowych albo śmietankowych.
Przygotowanie:
Mleko kokosowe spień przy pomocy spieniacza lub słoika. Rozlej kawę do dwóch dużych filiżanek i do każdej wlej mleko kokosowe i włóż gałkę lodów. Wierzch kawy posyp sproszkowaną czekoladą lub kakao albo wiórkami kokosowymi.