Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną pozyskiwano z prosa już tysiące lat temu, jest najstarszą, a zarazem jedną z najzdrowszych kasz jakie istnieją. Jagły zawierają szereg składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Kasza jaglana posiada dużą ilość białka łatwo przyswajalnego, ale za to niewiele skrobi. Cechuje się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza. Dzięki temu, że kasza jaglana jest lekkostrawna i nie posiada w swoim składzie glutenu powinna być zawarta w diecie osób cierpiących na celiakię, uczulonych na gluten, jak również chorujących na niedokrwistość. Jest idealnym, naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, dlatego zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. Kasza jaglana jest ważnym elementem diety zasadowej, gdyż wraz z kaszą gryczaną (jako jedyne spośród kasz) wykazują działanie zasadotwórcze oraz spełniają ważną funkcję w stabilizacji kwasowo-zasadowej organizmu.