Zapiekanka z kalarepą i szynką
Składniki: 2-3 duże ziemniaki, 4 kalarepy, 1/2 puszki zielonego groszku, 1/5 szklanki oleju rzepakowego, 5 łyżek śmietany, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki soku z cytryny, natka pietruszki, świeży tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka suszonego estragonu, sól i pieprz do smaku, tarty parmezan, opcjonalnie kilka plastrów szynki.
Przygotowanie:
Pokrojone w plasterki ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w plastry kalarepę i duś pod przykryciem. Po upływie ok. 5 min. dodaj groszek, a za chwilę zacznij stopniowo dodawać mąkę i śmietanę – wszytko dokładnie wymieszaj po każdej dodanej porcji. Teraz czas na przyprawy, świeże zioła oraz sok z cytryny. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj dokładnie olejem i na jego dnie poukładaj podgotowane ziemniaki. Na nie wysyp zawartość patelni. Całość skrop olejem, posyp świeżymi ziołami i solą oraz pieprzem. Na wierzchu poukładaj plastry szynki (opcjonalnie) i posyp parmezanem. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 25 min.