Kalarepa – niedoceniane warzywo wraca do łask

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 7Jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Kalarepa jest warzywem, o którym trochę zapomnieliśmy i nie wykorzystujemy jej potencjału w kuchni, a szkoda, bo jest ona źródłem niemalże wszystkich witamin i składników mineralnych, które dobroczynnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zatem może warto, by kalarepa powróciła na nasze stoły?

Zobacz także wideo: Które warzywa są najzdrowsze?

/ 7Kalarepa - bomba witaminowa

Obraz
© 123RF.COM

Warzywo jest skarbnicą wielu witamin - w 100 g występuje aż 102 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Natomiast zawarte w kalarepie witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i przyspieszają przemianę materii.

Niewiele osób wie, że liście kalarepy są jadalne – wystarczy je odpowiednio przygotować, by stały się źródłem ważnych dla diety witamin A i K. Górna część tego warzywa posiada znacznie więcej witaminy C niż bulwa, a dodatkowo jest bogata w chlorofil, który wspomaga wątrobę w detoksykacji oraz reguluje perystaltykę jelit. Aby wykorzystać te możliwości, pokrój młode liście kalarepy (jak natkę pietruszki)
i dodaj do sałatki.

/ 7Dobroczynne właściwości kalarepy

Obraz
© 123RF.COM

Właściwości kalarepy - tak niedocenianej przez nas - zostały zauważone już w starożytnym Rzymie. Warzywo to należy do rodziny kapustnych, i tak jak jego krewni: kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i jarmuż, ma właściwości przeciwnowotworowe. Kalarepa nie tylko chroni nas przed nowotworem, ale także jest cennym pomocnikiem w walce z tą chorobą - takie wnioski opublikowali w 2012 roku chińscy naukowcy podczas kongresu American Association for Cancer Research w Chicago.

/ 7Idealna na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Oprócz witamin, kalarepa zawiera związki mineralne, takie jak: potas, miedź, wapń, magnez oraz żelazo, dlatego osoby cierpiące na brak tego pierwiastka powinny koniecznie włączyć kalarepę do jadłospisu.

Kalarepa jest także niskokaloryczna - w 100 g tego warzywa znajdziemy zaledwie 27 kcal (porównywalnie, tyle kalorii posiada jedna kostka czekolady mlecznej), dlatego powinna stać się nieodłącznym elementem diety osób odchudzających się. Warzywo to posiada delikatny, słodkawy smak i z powodzeniem można zastąpić nim niezdrowe i tuczące słodycze. Dodatkowo zawiera niewielkie ilości węglowodanów, co oznacza, że cukrzycy mogą spożywać ją w zasadzie bez ograniczeń.

/ 7Jaką kalarepę wybrać i jak ją przechowywać?

Obraz
© Shutterstock.com

Aby potrawa, którą przyrządzimy z kalarepy była smaczna i zdrowa, należy wybrać najlepszy okaz tego warzywa. Najlepiej kupować ciężkie okazy o średnich bulwach, gdyż te przerośnięte i lekkie mogą okazać się wodniste i włókniste. Kupując kalarepę, zwróć uwagę na kondycję liści – wybieraj tylko te, które wyglądają świeżo i są zielone.

Kalarepę możemy pozostawić w temperaturze pokojowej maksymalnie 2–3 dni, ale aby zachować jej świeżość na dłużej, dobrze jest zaraz po zakupie przechowywać ją w lodówce. Bardzo ważne jest także, by przed obieraniem i spożyciem dokładnie umyć kalarepę pod bieżącą wodą, a następnie namaczać ją przez 10 min. w roztworze soli kuchennej. W ten sposób pozbędziesz się pozostałości ziemi, a co najważniejsze, bakterii chorobotwórczych i jaj pasożytów, które mogą gromadzić się w łodygach warzywa.

/ 7Kalarepa w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Kalarepa jedzona na surowo dostarcza organizmowi najwięcej składników odżywczych i właściwie najlepiej smakuje w takiej postaci. Pokrój młodą kalarepę w plastry i delektuj się jej chrupkością oraz delikatnym, słodkim smakiem.

Kiedy sezon na to warzywo dobiega końca, trudno odnaleźć świeże, młode okazy. Dojrzała kalarepa świetnie nadaje się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych. Co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy? Możesz także pokroić ją w plastry i podać z gorącym sosem, gdyż świetnie komponuje się z mięsem oraz innymi warzywami. Możliwości jest naprawdę wiele!

/ 7Zapiekanka z kalarepą i szynką

Obraz
© iStock.com

Składniki: 2-3 duże ziemniaki, 4 kalarepy, 1/2 puszki zielonego groszku, 1/5 szklanki oleju rzepakowego, 5 łyżek śmietany, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki soku z cytryny, natka pietruszki, świeży tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka suszonego estragonu, sól i pieprz do smaku, tarty parmezan, opcjonalnie kilka plastrów szynki.
Przygotowanie:
Pokrojone w plasterki ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w plastry kalarepę i duś pod przykryciem. Po upływie ok. 5 min. dodaj groszek, a za chwilę zacznij stopniowo dodawać mąkę i śmietanę – wszytko dokładnie wymieszaj po każdej dodanej porcji. Teraz czas na przyprawy, świeże zioła oraz sok z cytryny. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj dokładnie olejem i na jego dnie poukładaj podgotowane ziemniaki. Na nie wysyp zawartość patelni. Całość skrop olejem, posyp świeżymi ziołami i solą oraz pieprzem. Na wierzchu poukładaj plastry szynki (opcjonalnie) i posyp parmezanem. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 25 min.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości