Jaką kalarepę wybrać i jak ją przechowywać?
Aby potrawa, którą przyrządzimy z kalarepy była smaczna i zdrowa, należy wybrać najlepszy okaz tego warzywa. Najlepiej kupować ciężkie okazy o średnich bulwach, gdyż te przerośnięte i lekkie mogą okazać się wodniste i włókniste. Kupując kalarepę, zwróć uwagę na kondycję liści – wybieraj tylko te, które wyglądają świeżo i są zielone.
Kalarepę możemy pozostawić w temperaturze pokojowej maksymalnie 2–3 dni, ale aby zachować jej świeżość na dłużej, dobrze jest zaraz po zakupie przechowywać ją w lodówce. Bardzo ważne jest także, by przed obieraniem i spożyciem dokładnie umyć kalarepę pod bieżącą wodą, a następnie namaczać ją przez 10 min. w roztworze soli kuchennej. W ten sposób pozbędziesz się pozostałości ziemi, a co najważniejsze, bakterii chorobotwórczych i jaj pasożytów, które mogą gromadzić się w łodygach warzywa.