Pizza na kalafiorowym spodzie
Składniki: kalafior, 2 łyżki pszennych otrębów, 1 jajko, 200 g żółtego sera, kilka plasterków szynki, 2 pomidory, 1 cebula, koncentrat pomidorowy, zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie), sól, pieprz, cukier, olej.
Przygotowanie: surowego kalafiora zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze. Tak przygotowanego wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, dwiema łyżkami otrębów, dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem do smaku. Masę rozłóż równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 15–20 minut w temperaturze 180 stopni (brzegi powinny się zarumienić).
Przygotuj sos - słoiczek koncentratu pomidorowego wymieszaj z dwiema łyżkami ciepłej wody, dodaj bazylię, oregano, szczyptę cukru, sól i pieprz. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj sos, ułóż plasterki szynki, pomidora i cebulę pokrojoną w piórka. Posyp startym serem. Piecz przez 15–20 minut, aż ser się roztopi.