Co się kryje w kalafiorze?
Kalafior to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. witaminy – K, B1, B2, B6 i C, a także sód, magnez, potas, mangan, cynk, miedź, jod, fluor, żelazo czy wapń. Poza tym w skład kalafiora wchodzi także błonnik, beta-karoten oraz olejki eteryczne. Niektórych odstrasza zapach gotującego się kalafiora. Dlaczego? Otóż, to warzywo zawiera również siarkę, która odpowiada właśnie za te niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe. Kalafior ma niewiele kalorii. W stugramowej porcji produktu znajduje się ich jedynie 25, dzięki czemu to warzywo świetnie wkomponowuje się w diety redukcyjne. Znajdziemy w nim także sulforafan, czyli substancję, która pomaga zapobiegać niektórym nowotworom. Co więcej może one uniemożliwiać rozwój już istniejącym komórkom rakowym, ponieważ utrudnia im rozmnażanie. Zapobiega także przerzutom. Szczególnie skuteczny jest w profilaktyce oraz leczeniu nowotworów prostaty, pęcherza moczowego i żołądka.