Joanna Przetakiewicz i Rinke Rooyens w kuchni. Podają przepis na sos holenderski
Szparagi z sosem holenderskim? I to w dodatku przygotowane przez prawdziwego Holendra. Takie doznania kulinarne może doświadczać tylko Joanna Przetakiewicz.
Joanna Przetakiewicz udostępniła na swoim profilu na Instagramie nagranie, na którym widzimy jak jej partner Rinke Rooyens przygotowuje kolację. I nie są to kanapki, a szparagi z sosem holenderskim! "Przez żołądek do serca. Czy Twój mężczyzna też gotuje? My kobiety kochamy takich najbardziej! Sos holenderski zrobiony przez prawdziwego Holendra" - napisała. Następnie w poście podała gramaturę i przepis.
Przepis na sos holenderski
Składniki:
- 4 żółtka (w temp. pokojowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- zmielony biały pieprz
- 100 g masła
"Żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Wciąż ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu" - czytamy. Następnie sos polewa się na ugotowane szparagi i jajko sadzone.
Sos holenderski świetnie sprawdzi się również jako dodatek do jajek po benedyktyńsku, młodych warzyw i gotowanych ryb. Jego aksamitna konsystencja i delikatny smak podkreśli i wzbogaci każde danie. Zazwyczaj w skład sosu wchodzi również białe wino.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl