Właściwości jabłek
Specjaliści ds. żywienia człowieka zwracają jednak szczególną uwagę na rolę, jaką w walce o nasze zdrowie odgrywa zawarty w jabłku błonnik.
- Należące do frakcji błonnika rozpuszczalnego pektyny, których jabłko jest prawdziwą skarbnicą, obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, a także pobudzają do pracy jelita, jednocześnie przeciwdziałając zaparciom - tłumaczy dietetyczka Maja Lewandowska z poradni Naturehouse Morena w Gdańsku. - Dzięki pektynom organizm łatwiej usuwa substancje toksyczne, także te, które mogą się przyczynić do powstania choroby nowotworowej. Skraca się też czas kontaktu nabłonka ze szkodliwymi substancjami, co ma szczególne znaczenie dla profilaktyki raka jelita grubego - dodaje ekspertka. Obecność rozpuszczalnej frakcji błonnika, poprzez tworzenie korzystnych warunków do namnażania się tzw. dobrych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym, poprawia odporność organizmu.