Ryby
Nie ma wątpliwości w kwestii korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania ryb. Lata badań wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3, powszechnie spotykane w oleju z ryb, są niezbędne do funkcjonowania mózgu i odgrywają kluczową rolę w redukcji ryzyka wystąpienia chorób serca. Dwa posiłki na bazie ryb w tygodniu to reguła polecana przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Ale na szczególną uwagę i ostrożność zasługuje cholina, należąca do witamin z grupy B. Kompleks ten znajduje się m.in. w tuńczyku i łososiu, a po ich konsumpcji daje efekt rybiego zapachu. Niektórzy ludzie mogą ją wydzielać nawet przez 24 godziny od momentu spożycia. U niewielkiej liczby osób może zdarzyć się, że żywność zawierająca cholinę i karnitynę (ryby, mięsa, jaja) może przyczynić się do choroby zwanej "syndromem rybiego zapachu". Dolegliwość ta leczona jest przez zmianę diety lub środki farmakologiczne.
mp/kuchnia.wp.pl