Jedzenie, które powoduje nieprzyjemny zapach ciała

Genetyka determinuje nie tylko kolor włosów czy oczu, ale również określa indywidualny zapach każdego człowieka. To swego rodzaju osobisty "podpis", który może zmieniać się wraz z upływem lat. Czasowo także może ulec modyfikacji przez spożycie określonych produktów spożywczych. O ile większości osób nieprzyjemny swąd z ust kojarzy się z efektem po konsumpcji cebuli lub czosnku, o tyle istnieje jedzenie, które sprawi, że nasze ciało będzie miało nieprzyjemny zapaszek. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Odór z jadłospisu

Obraz
© 123RF.COM

Genetyka determinuje nie tylko kolor włosów czy oczu, ale również określa indywidualny zapach każdego człowieka. To swego rodzaju osobisty "podpis", który może zmieniać się wraz z upływem lat. Czasowo także może ulec modyfikacji przez spożycie określonych produktów spożywczych. O ile większości osób nieprzyjemną woń z ust kojarzy się z efektem po konsumpcji cebuli lub czosnku, o tyle istnieje jedzenie, które sprawi, że całe nasze ciało będzie miało nieprzyjemny zapaszek. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.

/ 6Brokuły, kapusta, kalafior, brukselka

Obraz

Warzywa kapustne w swoim składzie zawierają sporą dawkę siarki, która wchodząc w reakcję z enzymami w naszym organizmie, wytwarza zapach porównywalny do zjełczałego masła. Takie objawy mogą utrzymać się nawet powyżej godziny od posiłku. Jednak pomimo ryzyka dyskomfortu dla nosa, te produkty są bardzo zdrowe i nie należy ich eliminować z diety. Aby zminimalizować nieprzyjemny efekt, w trakcie gotowania warto doprawić wodę szczyptą soli morskiej. Dzięki temu usunięte zostaną problematyczne substancje chemiczne, a zostaną zachowane korzystne właściwości żywności. Można je również przyprawić kolendrą, kminkiem lub kurkumą.

/ 6Durian

Obraz
© 123RF.COM

To najbardziej śmierdzący owoc świata. Jest bogaty w węglowodany, białka, tłuszcz i związki siarki, których połączenie daje przerażający smród, przypominający rozkładającą się padlinę w połączeniu ze zgniłą cebulą. Niestety, kto da się namówić na spróbowanie azjatyckiego przysmaku, musi być przygotowany na czasową izolację. Po konsumpcji nie można wchodzić na pokład samolotu, a nawet do niektórych sklepów czy restauracji. Naukowcy starają się jednak wyhodować bezwonną odmianę tej rośliny.

/ 6Czerwone mięso

Obraz
© 123RF.COM

Kiepska wiadomość dla wszystkich mięsożerców. Aminokwasy z tych produktów nie ulegają całkowitemu strawieniu. Przy pomocy enzymów jelitowych wchodzą natomiast w reakcje z bakteriami i wydalane są z organizmu przez gruczoły potowe. Ich praca jest wzmożona, ponieważ mięso jest znacznie trudniejsze do strawienia niż inne produkty. Przykry zapach utrzymywać się może do dwóch godzin po jedzeniu. Konkretna długość i intensywność zależy jednak od indywidualnych cech człowieka.

/ 6Śmieciowe jedzenie

Obraz
© 123RF.COM

Fast food, chipsy, frytki i inne tego typu przekąski, zwłaszcza smażone, zwiększają poziom toksyn w organizmie. Dotyczy to także napojów gazowanych. Ich zwolennicy najczęściej nie zdają sobie sprawy, że to menu z barów szybkiej obsługi wpływa na nieprzyjemny zapach potu. U osób, które regularnie stołują się w takich miejscach, nieprzyjemna woń znika dopiero po tygodniu od ostatniego, niezdrowego posiłku.

/ 6Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Nie ma wątpliwości w kwestii korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania ryb. Lata badań wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3, powszechnie spotykane w oleju z ryb, są niezbędne do funkcjonowania mózgu i odgrywają kluczową rolę w redukcji ryzyka wystąpienia chorób serca. Dwa posiłki na bazie ryb w tygodniu to reguła polecana przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Ale na szczególną uwagę i ostrożność zasługuje cholina, należąca do witamin z grupy B. Kompleks ten znajduje się m.in. w tuńczyku i łososiu, a po ich konsumpcji daje efekt rybiego zapachu. Niektórzy ludzie mogą ją wydzielać nawet przez 24 godziny od momentu spożycia. U niewielkiej liczby osób może zdarzyć się, że żywność zawierająca cholinę i karnitynę (ryby, mięsa, jaja) może przyczynić się do choroby zwanej "syndromem rybiego zapachu". Dolegliwość ta leczona jest przez zmianę diety lub środki farmakologiczne.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw