Papryka na bakterie
Najczęściej sięgamy po czerwoną, żółtą albo zieloną. Wszystkie są bardzo smaczne - jako dodatek do kanapek, surówek czy duszone. Ale papryka to również naturalny lek, zawiera bowiem mnóstwo niezbędnych dla zdrowia składników - pektyny, cukry, białko, olejki eteryczne, kwasy organiczne, szereg witamin (C, E, PP, K i z grupy B) oraz biopierwiastków (fosfor, potas, magnez, sód, siarkę, wapń, żelazo). W nasionach papryki znajduje się też specjalna substancja bakteriobójcza zwana kapsaicyną, która wchodzi w skład różnych wyciągów, maści i plastrów. Zjadanie papryki pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia ruch robaczkowy jelit i pracę żołądka. Papryka jest warzywem odżywczym i dietetycznym. Jej spożycie zalecane jest zwłaszcza przy niedoborze witamin i soli mineralnych.