Jakie warzywa i owoce są modyfikowane genetycznie

Spotykamy się z nimi na co dzień, często nawet o tym nie wiemy. Czym jest GMO? I najważniejsze - czy GMO jest bezpieczne i nie będzie miało negatywnych konsekwencji w przyszłości?

Jakie warzywa i owoce są modyfikowane genetycznie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ogromny postęp, jaki został osiągnięty na gruncie badań z dziedziny genetyki i biologii molekularnej doprowadził do powstania organizmów modyfikowanych genetycznie - GMO. Modyfikacja genetyczna polega na chemicznej ingerencji z DNA poprzez usunięcie, dodanie lub zamianę jednego lub więcej genów pochodzących najczęściej od innego organizmu. Dzięki temu zmodyfikowany organizm nabiera pożądanej cechy, która nie występuje naturalnie. Takie zmiany mają na celu zwiększyć produkcję, uodpornić na choroby czy szkodniki, zwiększyć wartość biologiczną organizmu a także uatrakcyjnić właściwości takie jak smak czy kolor.

Pierwszymi organizmami, które zostały poddane modyfikacją genetycznym były rośliny, których celem modyfikacji byo uzyskanie odporności na choroby i owady. Taka zmiana miała wielkie znaczenie w krajach głodujących, gdzie hodowla rośliny odpornych na choroby wpłynęła na zwiększenie plonów.

Zmiany mające na celu wprowadzenie większej wartości odżywczej zapobiegają niedoborom składników wynikających z nieprawidłowego żywienia. Przykładem takiej modyfikacji jest ryż „Golden Rice" ze zwiększoną zawartością beta-karotenu ( prowitaminy witaminy A),witaminy E, cynku, żelaza oraz pełnowartościowego białka . Zmiana ta była podyktowana rosnącym na całym świecie niedoborem witaminy A u dzieci w wieku przedszkolnym.

Inne genetycznie modyfikowane rośliny to m.in. pomidory, w których uzyskuje się większą zawartość karotenu oraz opóźnia dojrzewanie. Zmiany mające na celu przedłużyć trwałość oraz uodpornić na owady i choroby dokonano na niektórych odmianach winogron, bananów, ziemniaków, buraków cukrowych oraz dyni . Modyfikacja zbóż ma za zadanie zwiększyć odporność na herbicydy oraz na ekstremalna pogodę, suszę i zimno

Interesującą modyfikacją są objęte niektóre odmiany sałaty oraz bananów, ich celem jest zabezpieczenie przed zakażeniem żółtaczką typu B, natomiast transgeniczna marchewka ma ochraniać przed wrzodami żołądka.

Obecnie uprawą roślin transgenicznych zajmują się 22 państwa. Prym w tym przedsięwzięciu wiodą Stany Zjednoczone, które zmieniają 15 gatunków roślin, a łączna liczba modyfikacji wynosi 117. Dla porównania Austria i Nowa Zelandia modyfikują 6 gatunków roślin a kraje Unii Europejskiej, w tym również Polska, 5 gatunków: soję, kukurydzę, rzepak, bawełnę i buraki cukrowe.
Według amerykańskich opracowań na rynku znajduję się 60-70% żywności, w której znajduje się przynajmniej jeden składnik z roślin genetycznie zmodyfikowanych. Najczęściej występują one w mące sojowej i kukurydzianej, skrobi kukurydzianej, olejach, syropie kukurydzianym oraz lecytynie.

Jak widać, wg amerykańskich badań procent żywności zawierającej rośliny transgeniczne jest bardzo duży. Również jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że każdy z nas, chociaż raz, jak nie ciągle, spożywa żywność, która zawiera zmieniony genetycznie składnik.

Zapewne pierwsze pytanie, które od razu nasuwa się na myśl brzmi: czy żywność zmodyfikowana genetycznie jest bezpieczna? Na odpowiedź będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Ze względu na krótki czas istnienia transgenicznej żywności jest za mało badań, by dać rzetelną odpowiedź co do bezpieczeństwa i ewentualnych negatywnych skutk ów spożywania GMO. Dzisiaj genetycy i naukowcy pozytywnie wypowiadają się ta temat zmienionej genetycznie żywności, ale dopiero po wielu latach dowiemy się, jaki rzeczywiście wpływ miało spożywanie GMO.

Marlena Jankowska, dietetyk/ kku

fot. Adam Gault/Digital Vision/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia