Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na farsz: 230 g poszatkowanej kapusty kiszonej, 60 g suszonych grzybów, kilka ziaren grubego czarnego pieprzu, sól do smaku, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 3 łyżki masła.
Na kilka godzin przed przygotowaniem nadzienia zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy. Kapustę kroimy bardzo drobno i wrzucamy do miski. Namoczone grzyby kroimy drobno i łączymy z kapustą, pieprzem czarnym i ziołowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kapustę z grzybami. Solimy według uznania. Podsmażamy, a następnie zalewamy szklanką gorącej wody. Dusimy nadzienie do miękkości, około 30 minut. Gotowe nadzienie zestawiamy z ognia. Przestudzone nakładamy na wcześniej przygotowane ciasto i sklejamy. Po 3-4 minutach we wrzątku odcedzamy i podajemy ze skwarkami lub podsmażoną cebulką. Pierogi świetnie smakują po ugotowaniu i podsmażeniu.