Jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi?
To jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych polskich dań. Niestety, pierogi nie zawsze wychodzą idealne. Teoretycznie ich przygotowanie jest sprawą banalnie prostą. Przepis nie jest skomplikowany, składniki mało wyszukane, a jednak czasem stawiają opór. Pieczone, gotowane lub smażone - bez względu na to, jakiej obróbce termicznej zostaną poddane, ich najważniejszym składnikiem jest ciasto. O ostatecznym smaku pierogów decyduje farsz. Można podawać je na słodko (np. z owocami lub twarogiem), można uczynić z nich pikantną potrawę. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi z pysznym nadzieniem?
Polacy kochają pierogi
To jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych polskich dań. Niestety, pierogi nie zawsze wychodzą idealne. Teoretycznie ich przygotowanie jest sprawą banalnie prostą. Przepis nie jest skomplikowany, składniki mało wyszukane, a jednak czasem stawiają opór.
Pieczone, gotowane lub smażone - bez względu na to, jakiej obróbce termicznej zostaną poddane, ich najważniejszym składnikiem jest ciasto. O ostatecznym smaku pierogów decyduje farsz. Można podawać je na słodko (np. z owocami lub twarogiem), można uczynić z nich pikantną potrawę. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi z pysznym nadzieniem?
Idealne ciasto na pierogi
Podstawowy przepis na pierogi zawiera jedynie mąkę i wodę (w proporcji 2 szklanki wody + 1 szklanka letniej wody) oraz przyprawy do smaku. Można i warto jednak zrobić pierogi z użyciem masła i jajka. Do zrobienia takich pierogów wystarczy pół kilograma mąki (byle nie krupczatki), czubata łyżeczka masła, trochę soli, dwa żółtka i woda. Na dużą stolnicę lub blat stołu należy wysypać mąkę wymieszaną z solą i tworzymy górkę, pośrodku której robi się dziurkę i wkłada do niej masło. Następnie masło trzeba zalać odrobiną wrzątku i zasypać dziurkę mąką. Po chwili można łączyć składniki, najlepiej za pomocą noża. W następnym kroku do klejącej masy należy wbić dwa żółtka i rozpocząć zagniatanie ciasta - w trakcie można dolewać odrobinę przegotowanej, letniej wody. Gdy ciasto odkleja się od dłoni to znak, że jest gotowe. Masę podzielić na dwie części, jedną oprószyć mąką i odłożyć na posypaną mąką stolnicę. Drugą rozwałkować i wycinać z niej krążki za pomocą szklanki. Na te nakładać farsz w temperaturze pokojowej i
zacząć szczelnie lepić. Farszu powinno być dużo. Pusta zostaje tylko ok. pół centymetrowa krawędź, którą się skleja. Tak przygotowane pierogi wrzucić pojedynczo do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć na pomocą łyżki cedzakowej i wykładać na talerze. Analogicznie postępować z drugą częścią ciasta.
Uwaga na gotowe produkty
W codziennej gonitwie zdarza się, że zamiast lepienia pierogów sięgamy po gotowy produkt "na tacce" lub mrożony przysmak. Kupując takie pierogi warto dokładnie czytać etykiety - niestety nierzadko producent zaniża zawartość farszu lub zawartość nadzienia jest niezgodna z nazwą produktu, np. w pierogach z mięsem, farsz stanowi kapusta z grzybami. Należy również unikać produktów w których znajdują się konserwanty i polepszacze smaku.
Najlepiej pierogi przygotować własnoręcznie w wolny dzień, a do lepienia zaprosić dzieci lub przyjaciół. Oto kilka przepisów na klasyczne i bardziej oryginalne pierogi.
Pierogi z kurkami
Ciasto przygotowujemy według wcześniejszych instrukcji. Do farszu potrzebne będzie: 1 kg oczyszczonych i drobno pokrojonych kurek, 4 szalotki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, doprawiamy i smażymy do całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Przestudzony farsz nakładamy na nieco grubsze krążki ciasta (kurki są dość ciężkie) i klasycznie zlepiamy pierogi. Pierogi świetnie smakują po ugotowaniu i podsmażeniu.
Przepis i zdjęcie Julita Strzałkowska wrzacakuchnia.pl
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na farsz: 230 g poszatkowanej kapusty kiszonej, 60 g suszonych grzybów, kilka ziaren grubego czarnego pieprzu, sól do smaku, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 3 łyżki masła.
Na kilka godzin przed przygotowaniem nadzienia zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy. Kapustę kroimy bardzo drobno i wrzucamy do miski. Namoczone grzyby kroimy drobno i łączymy z kapustą, pieprzem czarnym i ziołowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kapustę z grzybami. Solimy według uznania. Podsmażamy, a następnie zalewamy szklanką gorącej wody. Dusimy nadzienie do miękkości, około 30 minut. Gotowe nadzienie zestawiamy z ognia. Przestudzone nakładamy na wcześniej przygotowane ciasto i sklejamy. Po 3-4 minutach we wrzątku odcedzamy i podajemy ze skwarkami lub podsmażoną cebulką. Pierogi świetnie smakują po ugotowaniu i podsmażeniu.
Pierogi z truskawkami
Do przygotowania tej sezonowej potrawy - najlepiej bowiem użyć świeżych owoców - oprócz podanych wcześniej składników na ciasto potrzeba 300 g truskawek, 5 łyżek cukru pudru i słodkiej śmietanki do podania.
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy. Do przygotowanych krążków ciasta dodawać lekko odcedzone z soków truskawki i sklejamy. Gotujemy 3-4 minuty we wrzątku. Gotowe wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dodajemy śmietanę.
Pierogi z mięsem i kaszą kuskus
Składniki na farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 250 ml bulionu drobiowego, 150 g kaszy kuskus, 1 cebula, olej do smażenia.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso. W tym czasie przygotowujemy kaszę zalewając ją gorącym bulionem. Do usmażonego mięsa dodajemy gotową kaszę i mieszamy. Dobrze przestudzony farsz nakładamy na wcześniej przygotowane krążki ciasta na pierogi i sklejamy. Po ugotowaniu podsmażamy i podajemy z kwaśną śmietaną.