Garść wskazówek - farsz
Farsz najczęściej robi się z mięsa mielonego - oprócz wieprzowego może być to mięso wołowe, z indyka czy zająca (to ostatnie doskonale smakuje w połączeniu z ziemniakami i suszonymi śliwkami). Zamiast (albo oprócz) mięsa możemy wykorzystać grzyby, natomiast zamiast ryżu - kaszę (np. jaglaną, gryczaną, jęczmienną). Gołąbki z farszem ziemniaczanym noszą nazwę "hołubci". Gołąbki będą najsmaczniejsze, jeśli zadbamy o to, by farsz był soczysty, dobrze doprawiony i miękki - nie może być suchy, twardy i zbity.
Farsz kładziemy na liściu, brzegi zakładamy do środka i zwijamy w rulon. Żeby gołąbki się nie rozpadły, przed ugotowaniem można je związać bawełnianą nitką, którą usuwa się przed podaniem. Ważne, aby gołąbki ułożyć w garnku ściśle, dzięki czemu się nie rozwiną. Gotujemy je w wodzie, najlepiej z dodatkiem kawałeczków warzyw oraz przypraw, albo w rosole. Czas gotowania to ok. 30-60 minut, aż kapusta będzie miękka (młoda kapusta gotuje się krócej).
Co warto wiedzieć o kluskach śląskich?