Kilka inspiracji
- Gołąbki z Osin (produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych woj. łódzkiego) - robi się je z bardzo małej ilości mięsa wieprzowego, dużej ilości warzyw i produktów zbożowych (kasza manna, ryż). Do przygotowania gołąbków z Osin wykorzystywana jest kapusta biała, cebula, pomidory, włoszczyzna, jajka i mięso wieprzowe oraz przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
- Gołąbki zapiekane - z dowolnym farszem; przed zapieczeniem warto posypać je startym żółtym serem (np. cheddarem).
- Gołąbki warszawskie - mają farsz ze zmielonej wołowiny, cebuli, ogórków konserwowych, sardynek i żółtek. Panieruje się je w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym smaży na patelni.
- Gołąbki z twarogiem - najlepsze w połączeniu z kaszą gryczaną. Przed podaniem polać śmietaną.
- Gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami (produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych woj. lubuskiego) - ukiszone (całe) liście kapusty nabija się farszem z ziemniaków, cebuli i czosnku.
- Gołąbki z farszem z dziczyzny - są przepyszne, gdy robimy je z kapusty kiszonej w główkach albo włoskiej.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia
Co warto wiedzieć o kluskach śląskich?