Jak wybrać dobrą patelnię, aby służyła długo, a jednocześnie była zdrowa w użytkowaniu?
Zapewne wielu z nas staje przed dylematem jak wybrać dobrą patelnię. Sklepowe półki kuszą kształtami, kolorami, zachwalając zalety prezentowanych produktów. Jednak czy każda z tych patelni jest naprawdę taka doskonała? Czym się kierować w wyborze, oprócz ceny? Przeczytaj i zdecyduj.
Patelnie różnią się materiałem, z jakiego są wykonane. Stalowe, żeliwne, teflonowe, ceramiczne — jest ich naprawdę sporo. Każda może być zarówno doskonała, jak i nieprzydatna, a wszystko zależy od tego, do czego będzie stosowana. Przyjrzyjmy się zatem rodzajom materiałów użytych do wyprodukowania patelni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników
Patelnia z nierdzewnej stali
Stal nierdzewna jest na pewno bezpieczna w użytkowaniu, a patelnie z niej wykonane są lekkie i dość szybko się nagrzewają. Doskonale przewodzą temperaturę, ale wymagają większej ilości tłuszczu, aby smażony produkt nie przywierał. Dla jej doskonałej pracy konieczne jest również wypalenie jej przynajmniej przed pierwszym użyciem.
Patelnia ceramiczna
Patelnie pokryte powłoką ceramiczną są również bezpieczne w użytkowaniu. Niezbyt ciężkie, a przy tym wytrzymałe i odporne na wysokie temperatury. Jednak, aby służyła długo i bezproblemowo, należy obchodzić się z nią delikatnie i najlepiej korzystać z drewnianych czy silikonowych łopatek przy jej używaniu. Patelnie ceramiczne są przy tym najczęściej kolorowe i po prostu ładne. Ci, którzy cenią sobie w kuchni estetykę, bez problemu mogą dobrać odpowiednie kolory i styl.
Patelnia emaliowana
Emaliowane garnki od pewnego czasu wróciły do łask. W sklepach dostępne są piękne i kolorowe zestawy, a w nich także płaskie rondle i patelnie. Chyba każda z naszych babć miała mniejszą lub większą emaliowaną brytfannę, w której smażyła niedzielnego kurczaka, piekła świąteczną pieczeń lub dusiła gołąbki. Emaliowane powłoki nadają się do smażenia, ale nie lubią wysokich temperatur. Ich powierzchnia nie należy do nieprzywierających, ale smażenia na nich można się nauczyć. Przede wszystkim nie ma potrzeby rozgrzewania ich przed użyciem. Nie smaż na suchej powierzchni, a na odpowiednio natłuszczonej i rób to powoli, bez podkręcania palnika do maksymalnych temperatur. Używaj drewnianych lub silikonowych łopatek, aby nie zniszczyć powłoki, a emaliowana patelnia posłuży Ci wiele lat. Emalia może być stosowania na kuchenkach indukcyjnych, jest także bezpieczna.
Patelnia żeliwna
Ciężkie żeliwne patelnie są jednymi z tych, które mogą służyć latami. Ich trwałość jednak zależy od tego, czy będą właściwie traktowane.
Wystarczy zapamiętać kilka zasad:
- rozgrzewaj przed użyciem, ale unikaj wysokich temperatur, żeby nie uszkodzić powierzchni;
- przed smażeniem dodaj niewielką ilość tłuszczu, co stworzy naturalną powłokę nieprzywierającą;
- unikaj kwasów, które są niekorzystne dla żeliwa, czyli nie gotuj kwaśnych dań;
- myj żeliwną patelnię bez namaczania jej, ręcznie i przy użyciu miękkiej szmatki, a po umyciu i osuszeniu delikatnie natłuść olejem.
Uwaga. Przed pierwszym użyciem należy żeliwną patelnię poddać procesowi sezonowania, czyli wstępnego wygrzewania w piekarniku. Niektóre z patelni są już odpowiednio przygotowane i nie trzeba tego robić, jednak warto to sprawdzić po zakupie.
Patelnia żeliwna emaliowana
Żeliwne patelnie pokryte emalią to doskonalsza, jeśli chodzi o wygodę, wersja klasycznych, żeliwnych patelni. W pełni bezpieczne, zachowując wszystkie zalety, nadają się na kuchenki indukcyjne, a przy tym nie wymagają wstępnego sezonowania i natłuszczania po umyciu. Bogata kolorystyka zachwyci tych, którzy cenią sobie w kuchni styl i spójność.
Patelnia teflonowa
Po latach zachwytu nad patelniami teflonowymi przyszedł czas kontrowersji wokół tego materiału. Opinie ciągle są podzielone, choć naukowcy wielokrotnie dowiedli, że sam teflon nie jest szkodliwy: nie uwalnia związków rakotwórczych i nie wchodzi w niekorzystne reakcje z pożywieniem. Jednak wątpliwości może budzić pochodzenie takich patelni i ich faktyczny skład powłoki. W tym przypadku warto kierować się polskimi atestami PZH i oznaczeniami PFOS-free lub PFOA-free.
Samo korzystanie z teflonowych patelni jest wygodne, gdyż można na nich smażyć bez dodatku tłuszczu, a mycie jest proste i szybkie. Jednak nie stosuje się ich w wysokich temperaturach, a przewracając produkty, warto korzystać z drewnianych lub silikonowych łopatek, aby nie zarysować powierzchni. Teflon nie lub również kwaśnych potraw, które działają na niego niekorzystnie. Każdą uszkodzoną patelnię teflonową powinno się od razu wyrzucać.
Patelnia ze stali węglowej
Patelnie ze stali węglowej są bezpieczne i antyalergiczne. Niezwykle trwałe pod warunkiem odpowiedniej uwagi, bardzo podobnej do tej, z jaką należy traktować patelnie żeliwne. Przede wszystkim po zakupie warto sprawdzić, czy nie trzeba takiej patelni poddać sezonowaniu, czyli wygrzewaniu w piekarniku.
Patelnie ze stali węglowej można nagrzewać nawet do 250 stopni Celsjusza, a korzystać na każdym rodzaju kuchenki, także w piekarniku. Dobrze trzymają ciepło, więc idealnie się na nich smaży, dusi, zapieka i grilluje.
Nie powinno się ich myć w zmywarkach, a jedynie pod bieżącą wodą i przy użyciu miękkiej szmatki, najlepiej bez detergentów. Po osuszeniu dobrze jest natrzeć powierzchnię niewielką ilością oleju w celi konserwacji.
Jak wybrać dobrą patelnię?
Jeśli zastanawiasz się jak wybrać dobrą patelnię, aby służyła Ci latami i pasowała do Twojego stylu gotowania, przede wszystkim zastanów się, do czego jest Ci potrzebna. Sprawdź materiały, z jakich są wykonane patelnie, ich powłokę i rozmiary. Zastanów się, dla ilu osób gotujesz i jak często. Jeśli zbierzesz te wszystkie informacje i przeanalizujesz pod kątem własnych potrzeb, będziesz wiedzieć jak wybrać dobrą patelnię.