Biszkopt z musem whisky
Whisky i słodkości? Ten przepis zaskoczy gości.
*Składniki: *2 jajka, pół szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, pół łyżki octu zwykłego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 6 łyżeczek żelatyny, 100 g cukru, 150 ml whisky, 500 ml śmietanki kremówki (30%), 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 2 łyżeczki kakao.
*Przygotowanie: *z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z proszkiem i octem. Białka ubić na pianę, dodać 1/3 szklanki cukru i ubijać do jego rozpuszczenia. Do piany dodać żółtka, kakao i mąkę, a następnie wymieszać delikatnie. Ciasto wlać do tortownicy i upiec na jasny kolor w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku. Wystudzone przekroić na 2 blaty. Ze 100 g cukru odsypać 2 łyżki. Cztery żółtka ubić z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody w garnuszku i odstawić na chwilę, rozpuścić, ale nie zagotowywać. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą żółtkową oraz 70 ml whisky. Miksując dodawać cienką strużką żelatynę. Mus wstawić do lodówki na 20 minut, odkładając 3 łyżki do osobnej miseczki. Pozostałą whisky wymieszać ze 150 ml wody i 2 łyżkami cukru. W tortownicy umieścić spód biszkoptowy, nasączyć go połową ponczu, wyłożyć mus i wyrównać, nałóż kolejny płat ciasta i skropić resztą ponczu. Posmarować wierzch odłożonymi 3 łyżkami musu. Czekoladę zetrzeć na wiórki
i posypać ciasto. Włożyć do lodówki na 3 godziny.