Jak użyć whisky w kuchni?
Szklankeczka "dobrej szkockiej"
Dla znawców to produkt luksusowy, a ci których stać, chętnie go kupują, aby delektować się niepowtarzanym smakiem whisky tuż po zakupie lub za kilka lat sprzedać butelkę z wielokrotnym zyskiem.
Oferta alkoholi w sklepach monopolowych może wywołać zawrót głowy jeszcze przed konsumpcją. Ich ceny dostosowane są zarówno do oczekiwań, jak i zasobu portfela klienta. Dobrym przykładem jest whisky, której butelki "z dolnej półki", tzw. blended whisky kosztują w dyskontach spożywczych ok. 40 zł, ale już cena wykwintnej malt whisky czy single cask oraz single malt whisky (pochodzącej z pojedynczej beczki i jednego destylatu) znacznie wzrasta. Niektórzy kupują je tylko po to, aby za kilka lat sprzedać butelkę z wielokrotnym zyskiem.
Niezależnie od tego, na jaki produkt nas stać, warto poeksperymentować z tym alkoholem w kuchni. Oto proste wskazówki, jaki użyć whisky w kuchni.