Jak użyć whisky w kuchni?
Dla znawców to produkt luksusowy, a ci których stać, chętnie go kupują, aby delektować się niepowtarzanym smakiem whisky tuż po zakupie lub za kilka lat sprzedać butelkę z wielokrotnym zyskiem.
Szklankeczka "dobrej szkockiej"
Oferta alkoholi w sklepach monopolowych może wywołać zawrót głowy jeszcze przed konsumpcją. Ich ceny dostosowane są zarówno do oczekiwań, jak i zasobu portfela klienta. Dobrym przykładem jest whisky, której butelki "z dolnej półki", tzw. blended whisky kosztują w dyskontach spożywczych ok. 40 zł, ale już cena wykwintnej malt whisky czy single cask oraz single malt whisky (pochodzącej z pojedynczej beczki i jednego destylatu) znacznie wzrasta. Niektórzy kupują je tylko po to, aby za kilka lat sprzedać butelkę z wielokrotnym zyskiem.
Niezależnie od tego, na jaki produkt nas stać, warto poeksperymentować z tym alkoholem w kuchni. Oto proste wskazówki, jaki użyć whisky w kuchni.
Karkówka marynowana w whisky
Kiedy do zwykłego kawałka wieprzowej karkówki, lekko natartej solą, pieprzem i czosnkiem dodamy whisky, mięso nasiąknie przepięknym bukietem smaków. Po godzinie lub dwóch marynowania nabierze wyjątkowego smaku - nie należy go oczywiście myć przed pieczeniem, a najlepiej marynować w przeznaczonym do zapiekania naczyniu. Dzięki temu bogaty aromat whisky uniesie się w kuchni i nada mięsu wyjątkowego smaku. Upieczone mięso powinno chwilę "odpocząć". Znawcy bukietu whisky polecają wybór naprawdę dobrego trunku do tego przepisu najlepiej single cask lub single malt. Zasada jest prosta - im bardziej czerwone mięso tym bardziej aromatyczną whisky możemy dodać.
Czerwona kapusta duszona w whisky
Whisky nada się również do przygotowania nietypowego dodatku.
*Składniki: *główka czerwonej kapusty, ok. 150 ml dobrej whisky (np. single cask), sól, pieprz i cukier do smaku.
*Przygotowanie: *kapustę umyć, oczyścić, drobno poszatkować, wrzucić do garnka z odrobiną wody tak, aby pokrywała dno, a potrawa się nie przypaliła. Dodać sól, aby kapusta zmiękła. Dusić wszystko na wolnym ogniu, tak długo aż osiągnie pożądaną miękkość. Wlać whisky, dodać sól (wedle uznania), pieprz i cukier do smaku. Dusić jeszcze przez kilka minut, powoli mieszając. Aromat unoszący się z nad dania to sygnał, że jest ono gotowe.
Whisky z pomarańczą
W domowym zaciszu warto zabawić się w profesjonalnego barmana.
*Składniki: *200 ml whisky, 1 pomarańcza, 500 ml coli, 2 łyżeczki cynamonu, kostki lodu.
*Przygotowanie: *pomarańczę sparzyć i pokroić w plasterki, a następnie przełożyć do czterech wysokich szklanek koktajlowych i dodać kostki lodu. Za pomocą łyżki lub mieszadełka delikatnie wycisnąć sok z pomarańczy. Dolać do każdej szklanki po 50ml whisky i 125 ml coli, a następnie doprawić pół łyżeczki cynamonu i wymieszać.
Biszkopt z musem whisky
Whisky i słodkości? Ten przepis zaskoczy gości.
*Składniki: *2 jajka, pół szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, pół łyżki octu zwykłego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 6 łyżeczek żelatyny, 100 g cukru, 150 ml whisky, 500 ml śmietanki kremówki (30%), 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 2 łyżeczki kakao.
*Przygotowanie: *z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z proszkiem i octem. Białka ubić na pianę, dodać 1/3 szklanki cukru i ubijać do jego rozpuszczenia. Do piany dodać żółtka, kakao i mąkę, a następnie wymieszać delikatnie. Ciasto wlać do tortownicy i upiec na jasny kolor w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku. Wystudzone przekroić na 2 blaty. Ze 100 g cukru odsypać 2 łyżki. Cztery żółtka ubić z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody w garnuszku i odstawić na chwilę, rozpuścić, ale nie zagotowywać. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą żółtkową oraz 70 ml whisky. Miksując dodawać cienką strużką żelatynę. Mus wstawić do lodówki na 20 minut, odkładając 3 łyżki do osobnej miseczki. Pozostałą whisky wymieszać ze 150 ml wody i 2 łyżkami cukru. W tortownicy umieścić spód biszkoptowy, nasączyć go połową ponczu, wyłożyć mus i wyrównać, nałóż kolejny płat ciasta i skropić resztą ponczu. Posmarować wierzch odłożonymi 3 łyżkami musu. Czekoladę zetrzeć na wiórki
i posypać ciasto. Włożyć do lodówki na 3 godziny.