Jak użyć whisky w kuchni?

Dla znawców to produkt luksusowy, a ci których stać, chętnie go kupują, aby delektować się niepowtarzanym smakiem whisky tuż po zakupie lub za kilka lat sprzedać butelkę z wielokrotnym zyskiem.

Obraz

/ 5Szklankeczka "dobrej szkockiej"

Obraz
© Shutterstock.com

Oferta alkoholi w sklepach monopolowych może wywołać zawrót głowy jeszcze przed konsumpcją. Ich ceny dostosowane są zarówno do oczekiwań, jak i zasobu portfela klienta. Dobrym przykładem jest whisky, której butelki "z dolnej półki", tzw. blended whisky kosztują w dyskontach spożywczych ok. 40 zł, ale już cena wykwintnej malt whisky czy single cask oraz single malt whisky (pochodzącej z pojedynczej beczki i jednego destylatu) znacznie wzrasta. Niektórzy kupują je tylko po to, aby za kilka lat sprzedać butelkę z wielokrotnym zyskiem.

Niezależnie od tego, na jaki produkt nas stać, warto poeksperymentować z tym alkoholem w kuchni. Oto proste wskazówki, jaki użyć whisky w kuchni.

/ 5Karkówka marynowana w whisky

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy do zwykłego kawałka wieprzowej karkówki, lekko natartej solą, pieprzem i czosnkiem dodamy whisky, mięso nasiąknie przepięknym bukietem smaków. Po godzinie lub dwóch marynowania nabierze wyjątkowego smaku - nie należy go oczywiście myć przed pieczeniem, a najlepiej marynować w przeznaczonym do zapiekania naczyniu. Dzięki temu bogaty aromat whisky uniesie się w kuchni i nada mięsu wyjątkowego smaku. Upieczone mięso powinno chwilę "odpocząć". Znawcy bukietu whisky polecają wybór naprawdę dobrego trunku do tego przepisu najlepiej single cask lub single malt. Zasada jest prosta - im bardziej czerwone mięso tym bardziej aromatyczną whisky możemy dodać.

/ 5Czerwona kapusta duszona w whisky

Obraz
© Shutterstock.com

Whisky nada się również do przygotowania nietypowego dodatku.

*Składniki: *główka czerwonej kapusty, ok. 150 ml dobrej whisky (np. single cask), sól, pieprz i cukier do smaku.

*Przygotowanie: *kapustę umyć, oczyścić, drobno poszatkować, wrzucić do garnka z odrobiną wody tak, aby pokrywała dno, a potrawa się nie przypaliła. Dodać sól, aby kapusta zmiękła. Dusić wszystko na wolnym ogniu, tak długo aż osiągnie pożądaną miękkość. Wlać whisky, dodać sól (wedle uznania), pieprz i cukier do smaku. Dusić jeszcze przez kilka minut, powoli mieszając. Aromat unoszący się z nad dania to sygnał, że jest ono gotowe.

/ 5Whisky z pomarańczą

Obraz

W domowym zaciszu warto zabawić się w profesjonalnego barmana.

*Składniki: *200 ml whisky, 1 pomarańcza, 500 ml coli, 2 łyżeczki cynamonu, kostki lodu.

*Przygotowanie: *pomarańczę sparzyć i pokroić w plasterki, a następnie przełożyć do czterech wysokich szklanek koktajlowych i dodać kostki lodu. Za pomocą łyżki lub mieszadełka delikatnie wycisnąć sok z pomarańczy. Dolać do każdej szklanki po 50ml whisky i 125 ml coli, a następnie doprawić pół łyżeczki cynamonu i wymieszać.

/ 5Biszkopt z musem whisky

Obraz

Whisky i słodkości? Ten przepis zaskoczy gości.

*Składniki: *2 jajka, pół szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, pół łyżki octu zwykłego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 6 łyżeczek żelatyny, 100 g cukru, 150 ml whisky, 500 ml śmietanki kremówki (30%), 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 2 łyżeczki kakao.

*Przygotowanie: *z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z proszkiem i octem. Białka ubić na pianę, dodać 1/3 szklanki cukru i ubijać do jego rozpuszczenia. Do piany dodać żółtka, kakao i mąkę, a następnie wymieszać delikatnie. Ciasto wlać do tortownicy i upiec na jasny kolor w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku. Wystudzone przekroić na 2 blaty. Ze 100 g cukru odsypać 2 łyżki. Cztery żółtka ubić z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody w garnuszku i odstawić na chwilę, rozpuścić, ale nie zagotowywać. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą żółtkową oraz 70 ml whisky. Miksując dodawać cienką strużką żelatynę. Mus wstawić do lodówki na 20 minut, odkładając 3 łyżki do osobnej miseczki. Pozostałą whisky wymieszać ze 150 ml wody i 2 łyżkami cukru. W tortownicy umieścić spód biszkoptowy, nasączyć go połową ponczu, wyłożyć mus i wyrównać, nałóż kolejny płat ciasta i skropić resztą ponczu. Posmarować wierzch odłożonymi 3 łyżkami musu. Czekoladę zetrzeć na wiórki
i posypać ciasto. Włożyć do lodówki na 3 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika