Przepis na szybkie ciasto drożdżowe z bakaliami
Teraz, kiedy już wiesz jak upiec ciasto drożdżowe, możesz przystąpić do dzieła! Oto przepis na szybkie i bardzo proste ciasto drożdżowe. Trzymaj się przepisu i powyższych rad, a twój wypiek będzie idealny. Do dzieła!
Składniki: 1/2 kg mąki, 3 jajka, 1/3 szklanki mleka, 200 g masła, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 40 g drożdży świeżych lub torebka suszonych, szklanka dowolnych bakalii i/lub skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Na samym początku roztop masło, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Świeże drożdże utrzyj (suszone wystarczy wymieszać) i dodaj do letniego mleka i masła. Teraz do dużej miski wsyp mąkę, rozczyn i jajka – zamieszaj. Dodaj przestudzone masło i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj bakalie, ponownie je zagnieć i odstaw na ok. pół godz. przykryte ściereczką.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj blachy – wyściel je papierem do pieczenia oraz nagrzej piekarnik do 180 stopni. Z ciasta uformuj babeczki lub rogaliki i włóż je do formy, a ich wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ciasteczka piecz przez 20–30 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Teraz poczekaj, aż bułeczki wystygną i już możesz delektować się ich smakiem. Smacznego!