Wyrabiamy ciasto drożdżowe
Jeśli posiadasz maszynę do wypieku chleba (powinna mieć ona funkcję wyrabiania ciasta), świetnie - nie napracujesz się zbytnio i zaoszczędzisz sporo czasu. Jednak jeśli nie należysz do tego grona szczęśliwców, musisz się trochę pomęczyć, ponieważ ciasto drożdżowe wymaga stosunkowo długiego czasu wyrabiania.
Kardynalnym błędem, który możesz popełnić podczas tej czynności jest dodanie zbyt dużej ilości mąki – wówczas ciasto może być suche, twarde i zbite. Dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i ściśle trzymać się przepisu. Zatem, nawet jeśli ciasto bardzo klei się do dłoni i wydaje się za rzadkie, podczas wyrabiania powinno nabrać elastyczności i odpowiedniej konsystencji. A jak poznasz, że ciasto jest już gotowe? Naciśnij je palcem, jeśli szybko odzyska swój wcześniejszy kształt, znaczy, że żmudny proces wyrabiania masz już za sobą.