Warzywa i owoce
Jeśli zostały wam owoce, możecie je wykorzystać do przygotowania koktajli. Koktajl to świetny pomysł na śniadanie lub lekki lunch. Na koktajle nadają się przede wszystkim miękkie owoce, takie jak banany, mango, pomelo, żurawina, ananas, mandarynki lub pomarańcze. Wystarczy dodać do nich szklankę mleka lub jogurtu naturalnego i zblendować. Do tego łyżka syropu klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem lub makaronem. Możesz z nich także zupę, zapiekankę czy surówkę. Z gotowanych jarzyn można natomiast zrobić klasyczną sałatkę lub pastę do pieczywa. Jeśli zostało ci za dużo koperku albo pietruszki, opłucz je, posiekaj, przełóż do pojemniczka i zamroź. Możesz je także zamrozić w kostkach lodu. Natka albo rukola będą także smaczną bazą do domowego pesto. Wystarczy dodać orzechy, parmezan, oliwę z oliwek i zblendować na gładką masę. Pesto wykorzystaj jako sos do makaronu lub pastę do kanapek.