Jak smacznie wykorzystać to, co zostało z wczorajszego obiadu?

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia | Monkey Business
Katarzyna Gileta

/ 9Nie marnuj jedzenia

Obraz
© Fotolia | Monkey Business

Najwięcej wydajemy na jedzenie. Kupujemy za dużo, robimy zapasy jak na wojnę, a potem okazuje się, że połowa produktów w naszej spiżarni i lodówce już od dawna nie nadaje się do spożycia. Jednym z tegorocznych kulinarnych trendów jest niemarnowanie jedzenia. Chodzi o to, by nie wyrzucać jedzenia i nauczyć się wykorzystywać resztki. To, co nam zostanie, trzeba po prostu przechować i zjeść w ciągu kilku kolejnych dni. Kawałki wędliny można wykorzystać jako farsz do pizzy lub zapiekanki, z czerstwego pieczywa zrobicie tosty francuskie, a z liści rzodkiewki czy brokuła koktajl albo pesto. Efekt? Więcej pieniędzy w portfelu i lepsze samopoczucie, ponieważ nie wyrzucamy już kilogramów jedzenia. Dowiedzcie się, co można wyczarować z resztek.

/ 9Co najczęściej zostaje w lodówce?

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepszym rozwiązaniem, by nie marnować jedzenia jest kupowanie i gotowanie tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść. Jednak niestety mamy tendencję do gromadzenia zapasów i przygotowywania większych ilości, w obawie, że czegoś zabraknie. Widać to szczególnie wtedy, gdy zbliżają się święta lub długi weekend. A potem zostajemy z górą jedzenia. Co znajdziemy w szafkach i lodówce? Pieczywo, resztki wędlin, kiełbas, pieczone lub smażone mięso, sosy, ugotowany makaron, ryż, kasza, ziemniaki. Poza tym napoczęte puszki i słoiki z oliwkami, kukurydzą, groszkiem, ogórkami. Kawałki żółtych serów, ugotowane warzywa (np. z rosołu). Często zostaje też zupa. Warto mądrze (i smacznie) zagospodarowywać resztki. Zobacz, co można z nimi zrobić.

/ 9Pieczywo

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli kupiliśmy za dużo pieczywa, można je zamrozić. Po rozmrożeniu będzie jak świeże. Białe bułki warto też ususzyć i zetrzeć na tarce. Możesz je także namoczyć w mleku i dodać do kotletów mielonych. Pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju z czosnkiem i ziołami kromki chleba staną się pysznym dodatkiem do kremowych zup. Słodkie pieczywo (np. chałkę) wykorzystaj jako bazę do tostów francuskich.

/ 9Mięso i wędliny

Obraz
© 123RF.COM

Resztki pieczeni wykorzystaj do sałatki makaronowej lub po prostu połóż na kanapkę. Grillowane, smażone lub upieczone mięso drobiowe to także smaczny dodatek do sałatki, tortilli, zupy czy potrawki. Gotowane mięso kurczaka czy indyka po zmieleniu i doprawieniu będzie świetnym farszem do pierogów czy krokietów. Z kolei kawałki wędlin i kiełbas można wykorzystać jako składnik zapiekanki, pizzy czy frittaty. Inny pomysł to strogonow lub forszmak. Może nie jest to najlżejsze danie, ale za to jakie pyszne, no i nic się nie zmarnuje.

/ 9Makaron, kasza, ryż

Obraz
© Shutterstock.com

Ugotowany makaron (bez sosu) może stać się bazą smacznej zapiekanki. Do tego warzywa, pieczarki, wędlina albo kurczak. Całość polewamy sosem z rozmąconego jajka i łyżki śmietany z ulubionymi przyprawami. Na wierzch tarty ser. Smaczne i pożywne danie gotowe. Makaron można też podsmażyć chwilę na klarownym maśle i zjeść z białym serem. Resztki ugotowanej kaszy czy ryżu można wykorzystać jako farsz do gołąbków, warzyw (papryki, cukinii), dodać do kotletów mielonych. Kasza i ryż świetnie się nadają do przygotowania wegetariańskich burgerów.

/ 9Ziemniaki

Obraz
© Shutterstock.com

Ugotowane w całości ziemniaki pokrój i dodaj do omletu, warstwowej zapiekanki z mięsem mielonym, hiszpańskiej tortilli lub sałatki. A co jeśli zostało ci puree? Można nim zagęścić zupę krem np. z brokułów. Rozgniecione ugotowane ziemniaki to także składnik ciasta na kluski, knedle, cepeliny, kopytka czy gnocci.

/ 9Warzywa i owoce

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli zostały wam owoce, możecie je wykorzystać do przygotowania koktajli. Koktajl to świetny pomysł na śniadanie lub lekki lunch. Na koktajle nadają się przede wszystkim miękkie owoce, takie jak banany, mango, pomelo, żurawina, ananas, mandarynki lub pomarańcze. Wystarczy dodać do nich szklankę mleka lub jogurtu naturalnego i zblendować. Do tego łyżka syropu klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem lub makaronem. Możesz z nich także zupę, zapiekankę czy surówkę. Z gotowanych jarzyn można natomiast zrobić klasyczną sałatkę lub pastę do pieczywa. Jeśli zostało ci za dużo koperku albo pietruszki, opłucz je, posiekaj, przełóż do pojemniczka i zamroź. Możesz je także zamrozić w kostkach lodu. Natka albo rukola będą także smaczną bazą do domowego pesto. Wystarczy dodać orzechy, parmezan, oliwę z oliwek i zblendować na gładką masę. Pesto wykorzystaj jako sos do makaronu lub pastę do kanapek.

/ 9Ser

Obraz
© Shutterstock.com

Ser to doskonały dodatek do zapiekanek, tostów czy do wypełnienia sznycli. Resztki serów można wykorzystać także do przygotowania sosu serowego (do warzyw czy makaronu). A próbowaliście serowego fondue? Jeśli nie, to również warto pokusić się przygotowanie tego dania.

/ 9Ciastka

Obraz
© Shutterstock.com

Pokruszone herbatniki i biszkopty będą świetnym dodatkiem do deserów. Nasączone alkoholem można ułożyć na dnie pucharków, na to bita śmietana lub masa z serka mascarpone i garść owoców lub bakalii na wierzch. Resztki ciasteczek po uprzednim zblendowaniu i wymieszaniu z roztopionym masłem staną się natomiast podstawą ciasta np. sernika na zimno. Można je też wykorzystać do bajaderek lub trufli.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia