Ojczyzna kawy - Etiopia
Podobno po raz pierwszy kawę odkrył pewien etiopski pasterz, który zauważył, że kozy po zjedzeniu owoców są wyjątkowo pobudzone. Przekonał lokalnych kapłanów, by zamiast wrzucać ziarna do ognia, zaparzyli z nich napój.
Etiopia do dziś pielęgnuje starannie tradycję parzenia kawy. Ceremonia przeprowadzana jest przez kobiety i jest kluczowym codziennym rytuałem. Najpierw należy rozłożyć wokół paleniska wszystkie potrzebne przybory. Następnie kobieta kładzie na ogniu blachę i wysypuje na nią ostrożnie ziarna. Gdy te staną się czarne i uwolni się z nich aromatyczny olej kruszy się je na kamieniu lub w moździerzu. Pokruszoną kawę wsypuje się do dżebany, glinianego naczynia ze słomianą pokrywką. Zalewa się ją wrzątkiem i na chwilę zostawia na palenisku.
Ważne jest też prawidłowe rozlewanie napoju. Nalewa się go z wysokości ok. 30 centymetrów cienką strużką. Pierwszy swój kubek dostaje pan domu, ten następnie częstuje kawą pozostałych członków rodziny.