Cudowny owoc
Owoce synsepalu, zwanego również cudownym owocem, zawierają nieszkodliwe dla zdrowia glikoproteidy, które powodują, że po ich zjedzeniu kwaśne pokarmy mają słodki i przejmy smak. Jak to działa? Zawarta w sysepalu mirakulina blokuje na języku kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie smaku kwaśnego i zmienia go w słodki. Same owoce są praktycznie bez smaku. Nie dodaje się ich do potraw, tylko żuje powoli przed rozpoczęciem posiłku, starając się by owoc miał kontakt z jak największą powierzchnią języka. Efekt utrzymuje się przez ok. 2 godzin, pozwalając na niezwykłe eksperymenty smakowe. Niestety jest bardzo nietrwały, dlatego sprowadzenie go np. do Europy jest bardzo trudne, a przede wszystkim kosztowne. Po wielu latach eksperymentowania, opracowano metodę suszenia owocu, tak by nie tracił swoich właściwości i na szerszy rynek synsepal trafił w postaci tabletek. Dzięki temu jego okres trwałości z kilku dni wzrósł do kilkunastu miesięcy. W takiej też postaci synsepal można kupić w Polsce.