Jak oszukać zmysły?
"Jemy oczami"
To, że "jemy oczami" nie jest żadną tajemnicą. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Jednak nasz wzrok i smak można ławo oszukać manipulując kolorami lub... wagą sztućców.
Niektóre barwy pobudzają apetyt, inne sprzyjają trawieniu, a jeszcze inne wywołują uczucie sytości. To, że "jemy oczami" nie jest żadną tajemnicą. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Jednak nasz wzrok i smak można ławo oszukać, manipulując kolorami lub... wagą sztućców.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego, którzy "testowali" pod tym względem jogurt. W czasie testów wolontariusze przyznali, że deser jedzony lekką, plastikową łyżką wydawał się bardziej gęsty. Porównano także smak dwóch jogurtów - białego i różowego. Okazało się, że biała przekąska wydawała się bardziej słodka i smaczniejsza niż różowa, gdy jedzono ją białą łyżką. Gdy sztućce zmieniono na czarne - odczucia były odwrotne. Wówczas lepszy okazał się różowy jogurt. Z kolei niebieska łyżka sprawiała, że różowy deser wydawał się bardziej słony od białego.