Jak oszukać zmysły?

To, że "jemy oczami" nie jest żadną tajemnicą. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Jednak nasz wzrok i smak można ławo oszukać manipulując kolorami lub... wagą sztućców.

Obraz

/ 7"Jemy oczami"

Obraz
© archiwum

Niektóre barwy pobudzają apetyt, inne sprzyjają trawieniu, a jeszcze inne wywołują uczucie sytości. To, że "jemy oczami" nie jest żadną tajemnicą. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Jednak nasz wzrok i smak można ławo oszukać, manipulując kolorami lub... wagą sztućców.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego, którzy "testowali" pod tym względem jogurt. W czasie testów wolontariusze przyznali, że deser jedzony lekką, plastikową łyżką wydawał się bardziej gęsty. Porównano także smak dwóch jogurtów - białego i różowego. Okazało się, że biała przekąska wydawała się bardziej słodka i smaczniejsza niż różowa, gdy jedzono ją białą łyżką. Gdy sztućce zmieniono na czarne - odczucia były odwrotne. Wówczas lepszy okazał się różowy jogurt. Z kolei niebieska łyżka sprawiała, że różowy deser wydawał się bardziej słony od białego.

/ 7Podstawa to ciężkie sztućce

Obraz
© archiwum

O ile plastikowa łyżeczka może od biedy przydać się do jogurtu, to jednak porządny obiad nie może obejść się bez prawdziwych sztućców. Psycholog Charles Spence radzi, by w tej sytuacji wybrać ciężką zastawę stołową. Dlaczego? Wówczas jedzenie wyda nam się bardziej apetyczne. To też sygnał dla gości - podaliśmy, co mamy najlepszego. Nawet w piknikowym wydaniu lepiej wówczas zrezygnować z plastikowych noży i widelców. A jeśli chcemy podać ser, pamiętajmy, że kawałki nabite na nóż wydają się bardziej słone od tych serwowanych na widelcu czy wykałaczce.

/ 7Zielony orzeźwia

Obraz
© archiwum

Wcześniejsze badania także wskazywały, że kolor opakowania wpływa na smak pożywienia - napój z żółtej puszki wydaje się bardziej cytrynowy, z niebieskiej czy zielonej - bardziej orzeźwiający, a z różowej - słodszy. Może dlatego w gorący dzień takie pożądanie budzi chłodny płyn w zielonym szkle? O wiele trudniej jest nam prawidłowo rozpoznać smak jedzenia, jeżeli jego barwa nie zgadza się z naszym doświadczeniem. Naukowcy z University of Stirling sprawdzili tę prawidłowość na przykładzie napojów. Kolor soku czy drinka powinien nam podpowiedzieć, jaki to smak, bo w hierarchii zmysłów wzrok zajmuje znacznie wyższą pozycję niż smak i zapach. Gdy więc widzimy napój o kolorze pomarańczowym, mózg spodziewa się smaku zbliżonego do pomarańczy. Jeśli jednak napój pomarańczowy zabarwimy barwnikiem np. o kolorze zielonym, nasz mózg przygotowany jest na sok jabłkowy i dziwi się, gdy kolor nie współgra ze smakiem.

/ 7Odchudzający niebieski talerz

Obraz
© archiwum

No dobrze, ale co zrobić, gdy chcemy ograniczyć apetyt? Dieta odchudzająca najlepsze efekty przyniesie wówczas, gdy posiłki będziemy serwować na niebieskiej zastawie. Okazuje się, że sprzymierzeńcem w odchudzaniu jest właśnie kolor niebieski! Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze: ta barwa rzadko jest naturalnym kolorem żywności. Dlatego pierwotny instynkt karze nam raczej unikać tego typu jedzenia, wysyłając ostrzeżenie, że ta żywność może być zepsuta. Skutkiem tego jest zmniejszenie apetytu.

/ 7Czerwony lepszy od niebieskiego?

Obraz
© archiwum

Gdy chcemy stracić kilka kilogramów możemy po prostu kupić czerwony kubek. Dotychczas ten kolor wiązano raczej z pobudzaniem apetytu, a nie jego ograniczaniem, ale niemieccy i szwajcarscy badacze dowiedli, że ta barwa niesie w tym wypadku inny komunikat - uważaj niebezpieczne! Studenci, którzy spożywali herbatę z czerwonych kubków wypili o 40 proc. mniej płynu, niż pijący z niebieskich filiżanek. Podobnie wyglądała sprawa z jedzeniem. Precle ułożone w czerwonym naczyniu, w odróżnieniu od tych w białym i niebieskim - zupełnie nie miały "wzięcia" wśród uczestników testu.

/ 7Pomarańczowy najsmaczniejszy

Obraz
© archiwum

Jak wykazali naukowcy z politechniki w Walencji oraz Uniwersytetu Oksfordzkiego, gorąca czekolada smakuje lepiej, jeśli pije się ją z kubka koloru pomarańczowego lub kremowego, natomiast kubek czerwony lub biały daje gorszy efekt. Barwa nie wydawała się mieć istotnego wpływu na słodycz i aromat, chociaż uczestnicy wspominali, że czekolada w kubku koloru kremowego wydawała się nieco słodsza i bardziej aromatyczna.

/ 7Cudowny owoc

Obraz
© archiwum

Owoce synsepalu, zwanego również cudownym owocem, zawierają nieszkodliwe dla zdrowia glikoproteidy, które powodują, że po ich zjedzeniu kwaśne pokarmy mają słodki i przejmy smak. Jak to działa? Zawarta w sysepalu mirakulina blokuje na języku kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie smaku kwaśnego i zmienia go w słodki. Same owoce są praktycznie bez smaku. Nie dodaje się ich do potraw, tylko żuje powoli przed rozpoczęciem posiłku, starając się by owoc miał kontakt z jak największą powierzchnią języka. Efekt utrzymuje się przez ok. 2 godzin, pozwalając na niezwykłe eksperymenty smakowe. Niestety jest bardzo nietrwały, dlatego sprowadzenie go np. do Europy jest bardzo trudne, a przede wszystkim kosztowne. Po wielu latach eksperymentowania, opracowano metodę suszenia owocu, tak by nie tracił swoich właściwości i na szerszy rynek synsepal trafił w postaci tabletek. Dzięki temu jego okres trwałości z kilku dni wzrósł do kilkunastu miesięcy. W takiej też postaci synsepal można kupić w Polsce.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja