Zdrowsza alternatywa dla jaja kurzego
W Wielkanoc trudno uciec od potraw zawierających jajko. Zamiennikami dla kurzych jaj mogą być np. jaja przepiórcze, które charakteryzują się nie tylko niewielkim wymiarem, ale przede wszystkim zdrowszą zawartością. Zawierają więcej wartości odżywczych i o wiele mniej cholesterolu oraz tłuszczu. Plusem jest również brak alergenów, dzięki czemu jaja przepiórcze to świetne rozwiązanie dla alergików. Są łatwe w przygotowaniu i można je wykorzystać podobnie, jak jaja kurze. Doskonale skomponują się z wędzonym łososiem lub kawiorem. Pasują również do świątecznego żurku.
Można sięgnąć również po jajo strusie, mające dużą wartość odżywczą. Jajo waży średnio 1,5 kilograma, a dzięki swoim rozmiarom nada się na wyjątkowe pisanki. W kuchni do jego rozbicia przyda się młotek. To wyjątkowo pożywny produkt - jednym okazem naje się nawet 8 osób. Strusie jajo jest cenione przez niektórych cukierników, którzy stosują je w swoich wypiekach. Użycie go do wypieków eliminuje potrzebę dosypywania proszku do pieczenia. Jajko ma bowiem właściwości spulchniające i dlatego jest to gwarancja udanego ciasta. Z tego samego powodu jajo to świetnie się sprawdza w naleśnikach i omletach, które zaskakują puszystością.
mp/WP Kuchnia