Trwa ładowanie...
08-04-2010 11:13

Jaja na śniadanie mogą pomóc w odchudzaniu

Jedzenie jaj na śniadanie zmniejsza uczucie głodu i pomaga zredukować liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Nutrition Research".

Jaja na śniadanie mogą pomóc w odchudzaniuŹródło: archiwum, fot: archiwum
d5r48s9
d5r48s9

*Jedzenie jaj na śniadanie zmniejsza uczucie głodu i pomaga zredukować liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Nutrition Research". *

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Connecticut pod kierunkiem dr Marii Luz Fernandez doszli do takich wniosków po przeprowadzeniu badań w grupie 21 mężczyzn. Jednego dnia podano im na śniadanie jajecznicę z trzech jaj oraz 1,5 kromki białego tostowego chleba. Kolejnego dnia panowie dostali do jedzenia rogala, pół łyżeczki chudego kremowego twarożku i 170 gram chudego jogurtu. Obydwa posiłki miały identyczną kaloryczność, z tym że pierwszy był bogatszy w białko, a drugi w węglowodany.

Okazało się, że po zjedzeniu jaj mężczyźni spożywali średnio o 112 kilokalorii mniej na lunch serwowany w postaci bufetu otwartego i o 400 kKal (18 proc.) mniej w ciągu 24 godzin po śniadaniu. Przyznawali się też do odczuwania mniejszego głodu.

Badanie krwi wykazało, że poziom greliny, hormonu pobudzającego uczucie głodu, był znacznie wyższy po śniadaniu bogatym w węglowodany niż bogatym w białka jaj.

d5r48s9

Zdaniem autorów pracy, wyniki te wskazują, że rozpoczynanie dnia posiłkiem bogatym w wysokiej jakości białka, jakie występują w jajach, sprzyja długotrwałemu uczuciu sytości i redukuje spożycie kalorii w ciągu dnia.

Badania te potwierdzają wcześniejsze obserwacje, z których wynikało, że osoby spożywające jaja na śniadanie w ramach diety odchudzającej były w stanie zrzucić o 65 proc. więcej na wadze i miały więcej energii do życia w porównaniu z pacjentami, którzy w trakcie odchudzania się jedli na śniadanie pokarmy bogate w węglowodany.

Jak podkreśla współautorka pracy Helenbeth Reynolds, niemal połowa białek jaja znajduje się - razem z innymi składnikami odżywczymi - w żółtku. Dlatego badaczka zaleca, by spożywać jaja w całości. Jedno jajko kurze dostarcza ok. 70 kKal.

PAP/jjj/ yy/

fot. iStockphoto/Thinkstock

Polecamy również:

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj