Borówki amerykańskie przeciw nowotworom
Borówki amerykańskie zawierają duże ilości fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych, które skutecznie blokują działanie enzymów przyczyniających się do powstawania nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też kwasy obecne w borówkach; foliowy oraz egalowy - przeciwdziałają rozwojowi m.in. raka płuc, przełyku oraz krtani.
Z badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Miyazaki wynika, że borówka amerykańska, a konkretnie jedna z jej odmian - tzw. rózgowata zapobiegają rozwojowi marskości wątroby oraz działa ochronnie na komórki wątroby.
Owoce te, podobnie zresztą jak jagody, są stosowane w profilaktyce chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci jedli borówki, by poprawić widzenie w nocy.