Jagodzianki
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 1 szklanka mleka, 50 g drożdży, 4 jaja, 125 g masła, 400 g jagód, 2 łyżki cukru pudru, 1 żółtko. Dodatkowo (opcjonalnie): 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 szklanka mleka.
*Przygotowanie: *budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do ostudzenia. Roztopić masło. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Połączyć z łyżką mąki i cukru, a następnie zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą cukru, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, a na koniec dodać wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie kawałki, które należy delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce wymieszanych z cukrem pudrem jagód i po łyżeczce budyniu. Każdą część posmarować rozbełtanym żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody. Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.