Crumble z gruszkami i jabłkami
Składniki: 2 gruszki, 2 małe jabłka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cynamonu w proszku, 4 łyżki masła, 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: gruszki i jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, posypując warstwy cynamonem. Całość skrop sokiem z cytryny. W głębokim talerzu wymieszaj cukier i mąkę, a następnie dodaj kawałeczki masła i połącz składniki ze sobą (tak jak przy tradycyjnej kruszonce). Posyp kawałeczkami ciasta owoce i włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni C. Piecz z termoobiegiem przez 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
mp/WP Kuchnia