Co warto o nich wiedzieć?
Jabłka dostarczają również sporych dawek witaminy C (jedna sztuka stanowi 18 proc. dziennego zapotrzebowania), która pomaga zwalczać wolne rodniki, a w połączeniu z witaminą P uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, tym samym zapobiegając nieestetycznym "pajączkom" na skórze. Znajdziemy w nich również cenny błonnik pokarmowy. Frakcje błonnika korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Uwaga! Przygotowując jabłka, używajmy nierdzewiejących noży i plastikowych tarek, dzięki czemu nie pozbawimy ich wartości odżywczych.
W składzie gruszek znajdziemy sporo składników mineralnych - najwięcej potasu. Są także bogate w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu tym występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. To doskonałe źródło witaminy A, C, PP i witamin z grupy B (B1, B2, B6). W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Bez wahania więc warto po nie sięgać, ponieważ w 84 proc. składają się z wody. Dodatkowo zawierają sporo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Składnik ten zwiększa swoją objętość pod wpływem wody, wypełniając żołądek i dając tym samym uczucie sytości, które ochroni przed pokusą na niezdrowe i tuczące smakołyki.