III edycja BarillaCup za nami. Tak w jury smakowała WP Kuchnia
Krakowski Makaroniarz w roli prowadzącego, 11 śmiałków z makaronem w ręku, a w jury m.in. szef kuchni Marco Ghia, red. prowadząca WP Kuchnia Magda Pomorska i Marta Martys Marketing Manager w Barilla Polska. Tak wyglądał finał III edycji konkursu Barilla Cup, który odbył się 21 października. Uczestnicy wykazali się prawdziwym talentem, tworząc pomysłowe, autorskie dania. Nie zabrakło emocji i włoskiego temperamentu, bo nagrodą główną w konkursie była wycieczka do Parmy! Zwycięski przepis zachwycił jurorów swoją prostotą.
Zwycięstwo wywalczyła Kaja Ciszewska przepisem na Capellini Barilla z pieczarkami, serem Grana Padano i skórką z cytryny. Autorski przepis Kai zachwycił jurorów swoją prostotą. Jego składniki są powszechnie dostępne, a samo wykonanie nieskomplikowane. To w kuchni włoskiej niezwykle istotne. Werdykt był jednogłośny. Jurorzy nie mieli wątpliwości, że to właśnie Kaja zasługuje na miano Mistrza Barilla Cup i nagrodę główną. Zwyciężczyni nie kryła zaskoczenia i radości. I choć wszyscy uczestnicy podkreślali, że najważniejsza jest dobra zabawa, to nagroda w postaci wycieczki do Parmy i warsztatów w Academia Barilla zrobiła na nich wrażenie. Tych, którym się nie udało w tegorocznej edycji, zapewniamy, że warto wziąć udział w kolejnej. Każdy etap Barilla Cup to dobra zabawa, a udział w evencie w Akademii Kulinarnej Whirlpool, spotkanie z jej gospodarzem, Marco Ghia i innymi uczestnikami jest wydarzeniem pełnym pasji i pozytywnej energii. Poniżej mistrzowski przepis do wypróbowania.
Przepis na Capellini Barilla z pieczarkami, serem Grana Padano i skórką z cytryny
• Makaron Capellini Barilla
• Pieczarki ok. 10 sztuk
• Szynka dwa duże plastry
• Pół większej cebuli
• Parmezan ok. 50 g
• Grana Padano ok 50. g
• 150 ml śmietanki 30 proc.
• Łyżka posiekanej natki pietruszki
• Łyżka posiekanego koperku
• Sól i pieprz do smaku
• Skórka otarta z jednej cytryny i sok
• Masło
• Olej do smażenia
Przygotowanie: na maśle i oleju zrumienić pieczarki pokrojone na plasterki. Dodać posiekaną cebulę i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki. Podsmażyć chwilę razem, dodać śmietankę, wkroić sery w proporcjach wedle upodobań. Podgrzewać, aż ser się rozpuści, a śmietana zredukuje i zagęści. Dodać koperek i pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny, chwilę razem podgrzewać. Do sosu dodać makaron ugotowany al dente, wymieszać, chwilę razem podgrzewać. Podawać posypane skórką z cytryny i tartym parmezanem.