Kapusta i mięso, czyli gołąbki po polsku
W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego i ryżu. Najczęściej do zawijania używamy białej kapusty, ale równie dobrze możemy nafaszerować liście kapusty włoskiej, modrej czy pekińskiej. Na wigilię w wielu domach podaje się z kolei grzybowe gołąbki w liściach kiszonej kapusty. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to również nie musimy ograniczać się do wieprzowiny. Równie dobrze możemy użyć wołowiny, jagnięciny, baraniny czy też mięsa drobiowego. Do mięsa dodajemy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub pęczak. W wersji wegetariańskiej kaszę albo ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi) albo warzywami (np. cebula, fasola, papryka). Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej - pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Gołąbki zawijane w liście młodej kapusty będą świetnie smakować z sosem śmietanowym lub lekkim sosem koperkowym na bazie bulionu. Gołąbki gryczane można z kolei polać sosem pieczeniowym.